Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

17-3-2006

Op 17 maart 2006 is de Regeling saldering luchtkwaliteit 2005 in werking getreden. De regeling werkt de regels voor saldering uit het Besluit luchtkwaliteit 2005 uit. Saldering is de mogelijkheid om ruimtelijke plannen uit te voeren in gebieden waar te veel fijn stof en stikstofdioxide in de lucht zit. Het gaat daarbij ook om plannen die de luchtkwaliteit ter plekke iets kunnen verslechteren, maar in een groter gebied per saldo verbeteren.

Overheden moeten zoveel mogelijk in de nabijheid van een project salderen en de maatregelen die de luchtkwaliteit in het grotere gebeid per saldo verbeter, zo veel mogelijk tegelijkertijd met het project realiseren. De regeling stelt eisen aan gemeenten en provincies om ruimtelijk besluiten goed te onderbouwen en motiveren. Ze zijn ontleend aan de Kamerbrief over saldering van 20 juli 2005. Zo bevat de regeling zowel zogenoemde 'inhoudsvereisten' (artikel 6) als 'motiveringseisen' (artikel 7). Overheden moeten bij hun ruimtelijke besluiten aangeven hoe ze rekening houden met mensen voor wie de luchtkwaliteit verslechtert. Uitgangspunt is dat dit aantal afneemt. Zo niet, dat moeten overheden hun besluit extra goed motiveren. Staatssecretaris Van Geel heeft het concept van de regeling op 19 december 2005 voorgelegd aan de Tweede Kamer. Op 23 februari 2006 heeft de vaste Kamercommissie voor volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieubeheer (vrom) ingestemd met de regeling. Vooraf stelde deze commissie 55 schriftelijke vragen over de regeling.

Download


* Kamerbrief van 15 maart 2006 met antwoorden op vragen van het Kamerlid Samson na het algemeen overleg met de vaste kamercommissie voor vrom over de concept-regeling op 23 februari 2006.
Download de antwoorden (Word-document)

* Kamerbrief van 1 februari 2006 met antwoorden op vragen van de vaste Kamercommissie voor vrom over de concept-Regeling saldering. Download de antwoorden (Word-document)

* Kamerstuk van 19 december 2005 met de concept-Regeling saldering. Download de aanbiedingsbrief en de concept-Regeling (Word-documenten).