SP Noord-Holland


Geen topsalarissen directeuren energiebedrijven

18-03-2006 o Vorig jaar waren de topsalarissen voor directeuren van energiebedrijven, een hot item, en terecht. Essent en Nuon deelden namelijk hele grote bonussen uit aan hun directeuren waardoor het toch al gigantische salaris van deze heren bijna verdubbelde.

Het totaalsalaris van de directeur van Nuon was vorig jaar ongeveer achteneneenhalve ton. Over dat salaris is toen in de Provinciale Staten gesproken en de gedeputeerde werd gevraagd in de aandeelhoudersvergadering van april 2005 stelling te nemen tegen een dergelijke beloning. Nuon (en Essent) heeft vervolgens gezegd het salaris bij te stellen, waarbij de directeur van Nuon gezegd schijnt te hebben dat hij het voor een mindere bonus wellicht voor gezien houdt. Dan was de baan (sowieso 3 ton op de loonstrook) te weinig uitdagend voor hem.

We zijn nu een jaar verder. Het is jaarverslagentijd en Essent is van plan zijn directeur wederom een echt topsalaris (bijna 9 ton) te gunnen. In de Volkskrant van 11 maart staat dat de provincies die aandeelhouder zijn van Essent niet van plan zijn bezwaar te maken, want de directeur heeft de geplande doelen gehaald en dan mag hij beloond. Over Nuon staat nog niets in de krant, maar ongetwijfeld wordt daar op dit moment een overeenkomstig topsalaris vastgesteld voor de directeur.

De SP vindt dat de provincie ook dit jaar bezwaar moet maken tegen een topsalaris voor de directeur van het Nuon. Immers, ook al zou Nuon dit jaar beter gedraaid hebben dan vorig jaar toen er door Nuon erg veel fouten gemaakt werden waardoor cliënten met torenhoge rekeningen werden geconfronteerd, dan nog geldt: alle werknemers zijn verantwoordelijk voor het draaien van een bedrijf, niet alleen de directeur. Bovendien: het salaris van de directeur is sowieso al idioot hoog, zo'n tweeeneenhalve ton. Moet daar nog een bonus bovenop? Nee, dat salaris moet eerder omlaag. Zeker voor een meneer die te kennen geeft dat tweeeneenhalve ton voor hem niet voldoende salaris is. Zo iemand is wereldvreemd en het zou en goed idee zijn als hij door Nuon een jaar lang op een bijstandssalaris zou worden gezet, zodat hij weer wat feeling krijgt voor zijn medemens.

De fractie heeft schriftelijke vragen gesteld.