SP Tilburg


Tilburg, 18 maart 2006

SP buigt wel maar breekt niet

De PvdA lijkt steeds duidelijker te willen kiezen voor een coalitie met de verliezers van de verkiezingen, CDA en GroenLinks. Het door Jan Hamming op een kier houden van de deur naar andere partijen lijkt vooral bedoeld om de beoogde coalitiegenoten nog wat onder druk te houden. De SP wil zich daar niet voor laten gebruiken: "Wij kunnen best met Hamming in zee, eventuele blokkades komen vooral van zijn kant. Maar blijkbaar kiest hij liever voor de nestgeur van de ouwe hap dan voor visie en lef".

Niet Hamming maar de SP heeft het initiatief genomen om met de PvdA aan tafel te gaan zitten en de mogelijkheden te bespreken. SP fractievoorzitter Van den Hout: "Als grootste partij hoorde híj eigenlijk iedere mogelijke partner uit te nodigen, en zeker de winnaars van de verkiezingen. Mijn conclusie van dat informele gesprek was dat over álle onderwerpen prima overeenstemming bereikt zou kunnen worden behalve de Cityring. Ook dat is echter niet onmogelijk, want de SP vraagt niet dat de PvdA haar voorkeur voor dat plan opgeeft. Maar alleen een referendum over de Cityring en eventuele alternatieven kan uitkomst bieden, zowel voor de vóór- als de tegenstanders".

De SP heeft ook aangegeven een uitslag van zo'n referendum zonder meer te accepteren en mee te werken aan de uitvoering van welke uitkomst dan ook. "De PvdA kan dat blijkbaar niet opbrengen. Terwijl het alleen maar kan leiden tot óf een duidelijk draagvlak voor de Cityring (en dat zal nodig zijn op het moment dat de uitvoering begint), óf het voorkomen van een kapitale vergissing. Niemand zal de PvdA van kiezersbedrog beschuldigen als zij het lot van de Cityring eindelijk in handen legt van de Tilburgers zelf, integendeel, het herstelt juist het bedrog van drie jaar geleden. Volgens mij is dat een win-win situatie".

De opmerkingen van Hamming in het Brabants Dagblad van zaterdag 18 maart zijn voor Van den Hout veel te gortig. "Hoe wil hij nou in hemelsnaam beweren dat de oppositie verloren heeft? De collegepartijen hádden 24 zetels, nu nog maar 22, eenvoudiger kán 't niet. De enige échte oppositiepartij ging van 3 naar ­
SP afdeling Tilburg, Piushaven 29, 5017 AN Tilburg T (013) 5802320 F (013) 5802318 E tilburg@sp.nl I www.tilburg.sp.nl

5, een protestpartij komt met vijf zetels binnen en vervangt daar de satellietjes van het college. Voor hoeveel uitleg is dat nou vatbaar?". Dat de PvdA maandenlang praten nodig zou hebben om dan nog niet met de SP tot een programma te kunnen komen noemt Van den Hout onzin. "Kwats, hij probeert slechts zijn bondgenootschap met het CDA in ónze schoenen te schuiven. Een beetje vent neemt verantwoordelijkheid voor z'n keuzes. Laat hem gewoon het asociale beleid van het CDA verdedigen als hij daar zo tevreden over is. Op terreinen van armoedebestrijding, werkgelegenheid, woningbouw en integratie om maar een paar belangrijke punten te noemen, zie ik voor samenwerking met de PvdA geen beren op de weg".

De regenteske en ronduit arrogante houding van het Tilburgse CDA maakt het volgens de SP onmogelijk om een echt sociaal beleid te voeren. "Aarts leidde haar club naar het meest historische verlies aller tijden, maar krijgt het niet over haar hart en lippen om daar ook maar een greintje verantwoordelijkheid voor te nemen. Het ligt aan Wouter Bos, het ligt aan `Den Haag', aan alles en iedereen maar nooit aan haar Tilburgse CDA. In de eerste bijeenkomst na de verkiezingen ging ze er doodgemoedereerd vanuit deel te nemen in het nieuwe college en `het oude beleid gewoon voor te kunnen zetten'. Alleen wat extra geld voor stoeptegels en asfalt was haar hartenwens voor de komende periode. Pas daarna fluisterde iemand haar in dat ze misschien een sociaal gezicht zou moeten trekken, maar dat lukt niet. Een grimas ja, maar ze heeft verder alles tegen. Fractieleider Scheepens riep in november nog uit "We doen al méér dan genoeg voor Tilburgse ouderen" en liet ná de verkiezingen op Omroep Brabant weten dat ze de meeste bezoekers van de voedselbank vooral aanstellers vindt, want `als iets gratis is wil iedereen wel een graantje meepikken'. Zó'n partij is wezenlijk asociaal, daar kunnen praatjes voor de vaak niets aan veranderen".

Om zoals het Brabants Dagblad schreef `de wind uit de zeilen te nemen van critici' organiseren de beoogde partners een circus over het betrekken van burgers bij het stadsbestuur. "Volstrekte ideeënarmoede en de wereld op z'n kop. Burgers zijn niet onbetrokken maar juist het gemeentebestuur! Op zo'n bijeenkomst komt hooguit de gebruikelijke kliek netwerkers. Een `buurtreferendum' is trouwens al lang mogelijk en ook al diverse keren gebruikt, zoals bij de herstructurering in de Quirijnstok en over het lot van het AZC in Tilburg-Noord. Om dat nu als spiegeltjes en kraaltjes al vast te leggen ­ nota

bene vóór die zogenaamde inspraakbijeenkomst in buurthuis De Poorten - is niet minder dan bizar te noemen. Zeker als Hamming een referendum over iets wezenlijks juist als breekpunt voor samenwerking met de SP en de LST aanwijst".

Met de SP viel en valt nog steeds te praten over een collegeprogramma. Wij weten zeker daar prima uit te kunnen komen en zijn er ook klaar voor. Als de PvdA liever met de geamputeerde oude kliek doormoddert is dat de keus van Jan Hamming, niet van ons. De SP heeft de afgelopen jaren laten zien vanuit de oppositie wel degelijk veel te kunnen bereiken en ook nog eens verkiezingen te kunnen winnen. Wij hoeven niet te bedelen om het pluche en zullen als het daar op neerkomt vol trots de rol van oppositieleider aanvaarden en vervullen.

www.tilburg.sp.nl


---- --