Amerikaanse dubbelzege tijdens 1e Red Bull Air Race van 2006

Red bull nederland b.v.

Kirby Chambliss verslaat heersend wereldkampioen Mike Mangold

AMERIKAANSE DUBBELZEGE BIJ 1e RED BULL AIR RACE VAN 2006

Abu Dhabi, 18 maart 2006 - Het bleef tot de laatste minuut extreem spannend tijdens de seizoensopener van de Red Bull Air Race World Series 2006 vandaag in Abu Dhabi (UAE). Amerikaan Kirby Chambliss, 3e in de World Series 2005, versloeg vandaag zijn landgenoot Mike Mangold. Doordat Mangold in de laatste seconden van de tweede ronde een pylon kapot vloog, moest hij 10 strafseconden incasseren. Chambliss bleef zo bijna vijf seconden voor op heersend wereldkampioen Mike Mangold en streek de dagzege op. Hongaar Peter Besenyei eindigde met ruim 8 seconden achterstand op de winnaar als 3e. Nederlander Frank Versteegh bleef 42 seconden achter en werd 10e.

Een dag later dan gepland vlogen de 11 beste piloten ter wereld vandaag de 1e Air Race van het seizoen in Abu Dhabi. Een te harde wind en slecht zicht door zandstormen maakten het de piloten gisteren onmogelijk te starten. Spijtig voor de 200.000 bezoekers die gisteren al op het sportevenement waren afgekomen. Exact 24 uur later klonk bij een opgeklaarde lucht toch het startschot. Voor het tweede jaar op rij transformeerde de beroemde Corniche in Abu Dhabi tot een unieke race track, compleet met een speciaal voor de gelegenheid aangelegd vliegveld in de haven.

Over de Red Bull Air Race World Series
De Red Bull Air Race is een nieuwe luchtvaartcompetitie, een extreem inspannende race in de lucht, slechts enkele meters boven de grond. De piloten leggen een parcours af tussen verschillende obstakels terwijl ze complexe manoeuvres uitvoeren in de snelst mogelijke tijd. De krachten waaraan de piloten worden blootgesteld lopen op tot 10G. De race stelt de hoogst mogelijke eisen aan vliegvaardigheden en menselijk uithoudingsvermogen. Er is geen ruimte voor fouten. Alleen de allerbeste piloten doen mee, zij presteren op de top van hun kunnen. De World Series bestaat dit jaar uit tien races die plaatsvinden tussen maart en november in landen als Spanje, Engeland, USA, Australië, Duitsland en Turkije.

SBS 6 zendt de complete World Series uit, altijd direct aansluitend aan de F1 uitzendingen omstreeks 16.00 uur. De spectaculaire eizoensopening in Abu Dhabi is op 14 mei te bekijken. Presentatie is in handen van Tom Coronel. Berry Macco, Generaal B.D. van de Koninklijke Luchtmacht verzorgt het technisch commentaar. Meer informatie over de World Series, data en locaties op www.redbullairrace.com. De volgende Red Bull Air Race vindt op 6 mei plaats in Barcelona.

Noot aan de redactie,