Socialistische Partij

Breken met Bush: Niet meer doden

12-03-2006 * In de politieke discussies over Nederlandse missies in Afghanistan en Irak wordt systematisch voorbijgegaan aan het feit dat in een oorlog doden vallen, mensen worden verminkt en woningen worden vernietigd. In onze media wordt wel aandacht besteed aan de ruim 3.000 gesneuvelde westerse militairen en gedode westerlingen en de misstanden in Abu Graib en op Guantánamo Bay. Maar over de 32.000 tot 180.000 doden aan Iraakse en Afghaanse zijde (veelal gewone, ongewapende burgers) krijgen we nauwelijks iets te horen. Laat staan over de nog veel grotere aantallen gewonden en ontheemden. Kennelijk doen Iraakse of Afghaanse slachtoffers er minder toe dan westerse doden en gewonden.

Stop de bezetting van Irak
Op 18 maart 2006, drie jaar na de invasie in Irak en aan het begin van de anti-racisme-week, vraagt het Platform tegen de `Nieuwe Oorlog' aandacht voor déze slachtoffers. De bevolking van Irak en Afghanistan die ongevraagd lijdt onder de westerse strijd tegen het terrorisme, de westerse afkeer van bepaalde regiems, de westerse economische politiek en de westerse bezetting. Die houding is koloniaal en zelfs racistisch. Rudyard Kipling, de dichter van het Britse imperialisme, sprak in dit verband van de `white man's burden'. Zonder onze bevoogding redden ze het daar niet, is het achterliggende idee.

Troepen uit Afghanistan
De Nederlandse politiek, de militaire vakbonden en veel ouders maken zich zorgen over de grote risico's die de Nederlandse militairen in Afghanistan zullen lopen. Het gewapend verzet in Zuid- Afghanistan, maar ook in het rustig gewaande noorden, neemt toe. Dat gebeurt vooral in reactie op het westerse optreden, in Afghanistan zelf, maar ook op de bezetting van Irak en van Palestina. Rust en wederopbouw in Afghanistan, Irak en elders is alleen mogelijk wanneer de bezetting van Arabische en islamitische landen beëindigd wordt. De uitzending van Nederlandse militairen naar Afghanistan draagt hieraan niets bij.

Geen oorlog tegen Iran
Ondertussen lijkt de geschiedenis met de Irak-oorlog zich in Iran te herhalen. De inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap verklaren geen bewijs te hebben van een Iraans kernwapenprogramma, maar de VS bereiden met steun van de EU een aanvalsoorlog voor. Door deze oorlogsdreiging dringen conservatieve krachten in Iran de democratiseringsbeweging in een hoek. Oorlog brengt geen democratie in Iran. Ook om de verdere verspreiding van kernwapens tegen te gaan is oorlogsdreiging niet het juiste instrument. De voortgaande ontwikkeling van kernwapens in de westerse wereld, met name Israël, Frankrijk en de Verenigde Staten, laat zien dat de regeringen van de westerse landen met twee maten meten.

18 MAART 2006 o MUSEUMPLEIN o AMSTERDAM

* Nederlandse troepen uit Afghanistan
* Stop de bezetting in Irak
* Geen oorlog tegen Iran

13.00 uur: Manifestatie Museumplein met sprekers en muziek

14.00 uur: Start demonstratieve optocht (vertrek- en eindpunt Museumplein)

15.30 uur: Herdenking van de slachtoffers in Afghanistan en Irak op het Museumplein

Stop de oorlog Organisatie: Platform tegen de "Nieuwe Oorlog" Uw steun is ook welkom op giro 9474165
t.n.v. Platform tegen de "Nieuwe Oorlog" te Utrecht Zie ook:
* www.platformtegendenieuweoorlog.nl