Nederlandse Spoorwegen Utrecht, 8 maart 2006

Gratis per trein met het Boekenweekgeschenk

Arthur Japin dirigeert Harmonieorkest van NS

Op zondag 19 maart kan iedereen op vertoon van het Boekenweekgeschenk De grote were ld van

Arthur Japin gratis met NS reizen. Het is de vijfde keer dat NS, hoofdsponsor van de Boekenweek, de mogelijkheid biedt om met het Boekenweekgeschenk een hele dag gratis door Nederland te reizen.

Het thema van de Boekenweek 2006 is muziek. In aansluiting hierop zal op zondag 19 maart het complete Harmonieorkest van NS onder leiding van Arthur Japin op vier stations de speciaal voor de Boekenweek gemaakte compositie De grote wereld ten gehore brengen. De op het Boekenweekgeschenk geïnspireerde, circa 15 minuten durende compositie is van Fons Merkies, bekend van onder meer de muziek voor de musical Turks Fruit. In nauwe samenwerking met de vaste dirigent van het orkest zal Arthur Japin het Harmonieorkest van NS zelf dirigeren. De schrijver, componist en muzikanten zullen met de exclusieve Arthur Japin Express de stations van Utrecht, Amsterdam-Amstel, Amersfoort en Deventer aandoen.

Het Boekenweekgeschenk wordt tijdens de Boekenweek (15 t/m 25 maart) aangeboden door de boekhandel en de bibliotheek. Iedereen die tijdens die periode voor tenminste 11,50 aan Nederlandstalige boeken koopt of lid wordt van de openbare bibliotheek, ontvangt het gratis. Het aanbod om op zondag 19 maart met het Boekenweekgeschenk gratis te reizen per trein geldt voor de 2e klasse en voor alle binnenlandse treinen van NS.

NS biedt het gratis reizen met het Boekenweekgeschenk aan als hoofdsponsor van de Boekenweek. Deze sponsoring past binnen de NS-campagne ÂŽTijd voor lezenÂŽ. Reizen per trein en lezen zijn een logische combinatie en staan in deze campagne centraal. 70% van de treinreizigers heeft iets te lezen bij zich in de trein.

Voor meer informatie over NS en de Boekenweek kan men terecht op www.tijdvoorlezen.nl of www.boekenweek.nl

De aanvangstijden van de concerten op de stations zijn Utrecht Centraal om 9.45 uur
Amsterdam-Amstel om 11.15 uur
Amersfoort om 13.30 uur
Deventer om 15.15 uur

Kijk voor de meest actuele reisinformatie op www.ns.nl

Noot aan de redactie
Meer informatie: NS persvoorlichting 030-2357070

NS Groep N.V., Utrecht Handelsregister Utrecht 30124358

Datum
Pagina 2/2

NS
NS speelt een belangrijke rol in de mobiliteit van Nederland. De onderneming stelt zich ten doel reizigers veilig, op tijd en comfortabel te vervoeren via aantrekkelijke stations. NS is de grootste reizigersvervoerder op het spoor in Nederland. Hoofddoelstellingen van het beleid zijn: op tijd rijden, informatie verstrekken en service verlenen, bijdragen aan de sociale veiligheid, voldoende vervoerscapaciteit creëren en zorgen voor schone treinen en stations. NS verzorgt in Nederland dagelijks met zo'n 5.000 treinritten het vervoer van ruim 1 miljoen reizigers. Daarvoor zijn 2800 rijtuigen met 240.000 zitplaatsen beschikbaar. In Nederland beheert NS 390 stations. In het Verenigd Koninkrijk exploiteert dochterbedrijf NedRailways samen met haar Britse partner Serco twee vervoerconcessies: Mersey Rail rondom Liverpool en Northern Rail in het noorden van Engeland. Bijna 25.000 NS medewerkers verzorgen de dienstverlening aan de klanten.

Het spoorwegnet is niet in handen van NS. Het beheer van de infrastructuur (rails, seinen, bovenleiding, etc.) en de railverkeersleiding zijn taken van ProRail (NL) en Network Rail (UK).

De Inspectie Verkeer en Waterstaat ziet toe op de spoorwegveiligheid in Nederland.


---- --