Socialistische Partij

Van Velzen: Kom naar de Halabja-herdenking

12-03-2006 * Op 19 maart worden op de Dam in Amsterdam de chemische bombardementen op Halabja herdacht. SP-Kamerlid Krista van Velzen zal daarbij aanwezig zijn en roept iedereen op om aan deze herdenking deel te nemen.

Achttien jaar geleden, op 16 maart 1988, werd door het regime van Saddam Hoessein, de Koerdische stad Halabja met chemische wapens gebombardeerd. Als gevolg van deze gruwelijke daad zijn er 5000 mensen op een brute wijze vermoord. Daarnaast waren er veel gewonden en nabestaanden, die met de gevolgen van de aanval verder hebben moeten leren leven. De chemische aanval was niet de enige die het Baath-regime op de Koerdische bevolking uitvoerde, maar wel de meest bekende.

De chemicaliën die nodig waren voor de gifgassen werden geleverd door de Nederlandse zakenman Frans van Anraat. De SP heeft zich de afgelopen jaren ingezet om Van Anraat voor de rechter te krijgen. Afgelopen winter werd Van Anraat tot 15 jaar veroordeeld.

Krista van Velzen: "Ik blijf ernaar streven dat alle daders van deze massamoorden verantwoording moeten afleggen voor de rechter. De bevolking in Koerdistan lijdt nog steeds onder de gevolgen van de vele gifgasaanvallen in die jaren. De kindersterfte is schrikbarend hoog. Veel vrouwen krijgen een miskraam. Nederland is moreel verplicht bij te dragen aan medisch onderzoek en medische verzorging van de slachtoffers. Ik roep iedereen op aanwezig te zijn tijdens de herdenking om onze solidariteit met de slachtoffers tot uitdrukking te brengen. Laten wij gezamenlijk deze daad veroordelen, wat in Halabja is gebeurd mag nooit en nergens ter wereld herhaald worden."

Datum: zondag 19 maart 2006
Tijd: 14:00-18:00 uur
Plaats: Dam, Amsterdam
Zie ook:
* www.chak.info