Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Staatssecretaris Schultz bezoekt Wereld Water Forum en Louisiana

Staatssecretaris Schultz van Haegen brengt van zondag 19 tot en met zaterdag 25 maart een bezoek aan Mexico en de Verenigde Staten. In Mexico neemt de staatssecretaris deel aan het vierde Wereld Water Forum, van 20 tot en met 22 maart. Tijdens diverse bijeenkomsten met zowel internationale als lokale bestuurders houdt zij een aantal speeches over het Nederlandse waterbeleid. De staatssecretaris gaat daarbij met name in op risicomanagement. Traditioneel was risicomanagement in Nederland vooral gericht op preventie. Nu wordt ook breder gekeken, we concentreren ons ook meer op andere schakels in de veiligheidsketen. Samenwerking speelt daarbij een sleutelrol. De effecten van watergerelateerde rampen kunnen worden beperkt door samen te werken met lagere overheden en lokale instellingen, zoals waterschappen. Dit sluit aan bij het thema van het waterforum `local actions for a global challenge'. Samenwerking moet zich niet alleen richten op het voorkomen van overstromingen, maar ook op het delen van kennis van en ervaringen met evacuaties en rampenbeheersing.

Woensdagavond 22 maart vliegt Schultz van Haegen met enkele vertegenwoordigers van het Netherlands Water Partnership (NWP, een onafhankelijk orgaan gezamenlijk opgezet door de Nederlandse private en publieke watersector. Het NWP zet zich in als nationaal coördinatie en informatiepunt voor internationale watergerelateerde activiteiten) naar New Orleans in de Verenigde Staten. De staatssecretaris wordt ontvangen door het Louisiana Department of Transportation and Development (DOTD), het United States Army Corps of Enigneers (USACE) en het Gulf Coast Reconstruction Office van Don Powell. Donderdagochtend 23 maart wordt Schultz van Haegen ingelicht over de gebeurtenissen rond de orkaan Katrina. Daarna staat een rondvlucht gepland om een goed overzicht te krijgen van het gebied waar de orkanen Katrina en Rita in augustus en september vorig jaar overheen zijn getrokken. 's Middags brengt de delegatie een bezoek aan het getroffen gebied om een indruk te krijgen van de herstelwerkzaamheden. Daarna vindt een gesprek plaats met Don Powell, speciaal benoemd door president Bush om de reconstructie van de Gulf Coast te overzien.

Op vrijdag 24 maart bezoekt de staatssecretaris de hoofdstad van Louisiana, Baton Rouge, om overleg te voeren met federale autoriteiten en vertegenwoordigers van de staat Louisiana. In de Verenigde Staten leveren de federale autoriteiten de middelen en expertise bij de bestrijding van rampen. De staatsautoriteiten dragen de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van rampenplannen. Tijdens de gesprekken komen de volgende onderwerpen aan de orde:


- Disaster Management and Evacuation Plans


- Recovery and Future Protection System of Louisiana


- Louisiana Flood Protection Policy


- Riskmanagement in Louisiana

Zaterdag 25 maart vliegt de delegatie weer terug naar Nederland.