Nederlandse Islamitische Omroep

Onderwerpen Nioscoop, zondag 19 maart , 12.33 - 13.03 uur, Ned 1

Hebben islamscholen toekomst?

Een kwart van de islamitische basisscholen in Nederland moet wellicht de deuren sluiten omdat ze onvoldoende leerlingen trekken. De scholen wijten dat onder andere aan de te hoge stichtingsnorm waaraan ze moeten voldoen. Samenwerking met niet-islamitische scholen kan een oplossing zijn. Om sluiting te voorkomen heeft de islamitische basisschool De Roos hulp gezocht bij stichting Agora, die 23 scholen op protestants-christelijke, rooms-katholieke, en interconfessionele grondslag beheert. Een samenwerkingsverband met stichting Agora garandeert vooralsnog het voortbestaan van De Roos in Zaandam.

Milosovic is dood maar het drama is niet vergeten

De dood van de ex-president van Joegoslavië Milosovic heeft de emoties van moslims in de hele wereld beroert. Slobodan Milosevic is de architect van een grote misdaad tegen de menselijkheid in Europa. Milosevic is van het toneel verdwenen maar het collectieve trauma van de Bosniërs blijft bestaan. Mustafa Hadziibrahimovic, een Bosnische journalist, heeft het drama aan den lijve ondervonden. Hij is een van de 30.000 naar Nederland gevluchte Bosniërs. In Nioscoop blikt hij terug op de tragische aspecten van de oorlog.

Kalligrafie als eerbewijs

Voor moslims is de koran het letterlijke woord van God en dient daarom zo mooi mogelijk geschreven te worden. Een van de meer bekende islamitische kunsten is daarom de kalligrafie. Docent kalligrafie aan de islamitische Universiteit Europa, Mehmet Refii Kileci vertelt over deze kunst en toont enkele indrukwekkende voorbeelden.

Burgemeester Cohen

In de serie burgemeesters van de grote steden de keer een gesprek met Job Cohen, de burgemeester van Amsterdam. Na de moord op Theo van Gogh in 2004 liepen de spanningen in Amsterdam hoog op. In januari 2005 was de situatie opnieuw gespannen toen vlak bij de plek waar Van Gogh werd vermoord, een Marokkaanse jongen na een tasjesroof werd doodgereden. Ook spanningen rond jongeren in wijken zoals de Diamantbuurt kregen veel media aandacht. Cohen ging het overleg aan met stadsdeelraden en betrok daar de buurtvaders en de moskeeën bij.


----------

Onderwerpen NIO-radio 18 maart, 19.50-20.30 uur, radio 747 AM

Weinig stageplaatsen voor moslimjongeren

Moslims en in het bijzonder Marokkaanse jongeren, ondervinden veel problemen om een geschikte stageplek te krijgen. Voor Forum, het Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling, was dit de aanleiding om een serie debatten te organiseren over dit probleem. Collega Mohamed Bouzia sprak met de initiatiefnemers en leerlingen die niet aan een stageplaats kunnen komen.

Weer ruiten Moskee ingegooid in Hengelo

Voor de derde keer zijn ruiten ingegooid van de moskee aan de Willem de Clercqstraat in Hengelo. NIO-radio ging op onderzoek en sprak met bestuurslid Nazif Yaldiz over dit incident en de maatregelen die ze gaan nemen.

Burgemeester Cohen

In de serie burgemeesters van de grote steden hebben we deze keer een interview met de burgemeester van Amsterdam Job Cohen.


----------
Voor de redactie:

Nadere informatie bij de redactie van de NIO, te bereiken tijdens kantooruren via 035-6772727, of Redactie@islamitischeomroep.nl