Ingezonden persbericht

Persbericht Radio 2

21 juli 2005

Marco Borsato ontvangt in 2006 Radio 2 Zendtijdprijs

Marco Borsato ontvangt op zondag 19 maart 2006 de Radio 2 Zendtijdprijs. Dit maakte zendercoördinator Kees Toering donderdag 21 juli bekend op Radio 2. Marco Borsato krijgt de onderscheiding overhandigd tijdens het Radio 2 Gala van het Nederlandse Lied in het Beatrix Theater in Utrecht. Een groot aantal collega-artiesten brengt de zanger een hommage door een lied uit zijn oeuvre te vertolken. Ze worden daarbij begeleid door het Metropole Orkest. De prijs is een initiatief van Conamus en Radio 2.

Jerney Kaagman, directeur van Conamus vindt Borsato een terechte keuze: "Marco Borsato spreekt jong en oud aan met zijn muziek. Samen met John Ewbank geeft hij het Nederlandse Lied al jaren een extra muzikale dimensie die enorm wordt gewaardeerd. De Radio 2 Zendtijdprijs is een logisch gevolg op alle prijzen die Borsato al heeft ontvangen."

Ook Kees Toering vindt het hoog tijd voor de onderscheiding. " Vanaf het begin van zijn carrière heeft Radio 2 Borsato intensief gevolgd. In 2004 was hij de meest gedraaide Nederlandse artiest op de radio. Bovendien wordt hij volgend jaar 40. Kortom: de perfecte gelegenheid voor een groots eerbetoon aan één van de belangrijkste Nederlandse artiesten."

Marco Borsato vindt het Gala een speciale prijs: "Het is natuurlijk prachtig dat collega-artiesten hun waardering hardop durven uitspreken met een lied van mij. En dat op een gala dat al jaren van bijzonder hoge kwaliteit is." Borsato ziet deze prijs ook als een waardering voor het Nederlandse product: "Vele collega's hebben net als ik jarenlang hard aan de weg getimmerd, waardoor er weer vertrouwen in het Nederlandse lied is ontstaan. Mede daardoor staat nu weer een nieuwe lichting muzikanten klaar."

De prijs wordt sinds 2000 jaarlijks toegekend door Radio 2 en Conamus aan een uitvoerend artiest die van blijvende betekenis is voor de Nederlandse radio. Eerder werden Boudewijn de Groot, Rob de Nijs, Herman van Veen, Ramses Shaffy, Frank Boeijen en Willeke Alberti geëerd voor hun oeuvre.

Marco Borsato

Marco Borsato (1966) verschijnt in 1990 voor het eerst voor het grote publiek. In de Soundmixshow van Henny Huisman vertolkt hij 'At This Moment' van Billy Vera. Hij wint overtuigend en krijgt daarop een platencontract aangeboden. Spoedig verschijnt het album 'Emozioni'. Borsato brengt in de jaren daarna de Italiaanstalige albums Sento en Giorno Per Giorno uit. Maar als hij in 1994 besluit in het Nederlands te zingen begint zijn carrière pas echt in een stroomversnelling te raken. De single 'Dromen Zijn Bedrog' van het album Marco wordt een enorme hit. Een jaar later verschijnt het album Als Geen Ander, met daarop veel Italiaanse nummers die van nieuwe Nederlandse teksten zijn voorzien, waaronder 'Je Hoeft Niet Naar Huis Vannacht' en 'Ik Leef Niet Meer Voor Jou'. Van de cd De Waarheid (1997) verkoopt Borsato maar liefst 600.000 exemplaren. Ook de volgende cd's De Bestemming en Luid En Duidelijk zijn een groot succes. Op het huwelijksfeest van Prins Willem Alexander en Maxima in 2002 zingt Borsato samen met Sita het nummer 'Lopen op het water'.

In 2004 wordt zijn album Zien als dvd uitgebracht. Filmmakers al Johan Nijenhuis, Theo van Gogh, Dick Maas en Matthijs van Heijningen jr. maakten bij alle nummers videoclips. In 2004 staat Borsato zes keer in een uitverkocht Stadion De Kuip. Daar zingt hij samen met Ali B de single 'Wat Zou Je Doen?', waarvan de opbrengst gaat naar de door Borsato gesteunde organisatie Warchild.

Marco Borsato ontving in zijn carrière tot nu toe maar liefst 10 Edisons en talloze Gouden en Platina platen. In 2004 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

----------
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Radio 2 Communicatie, Bart de Voogd. Tel: 035 677 43 94. E-mail: bart.de.voogd@omroep.nl