Gemeente Leiden

Wethouder Van der Sande van Leiden bezoekt zusterstad Buffalo City

Van zondag 19 maart tot en met zaterdag 25 maart brengt een delegatie uit Leiden, in het kader van het project Watermanagement, een bezoek aan zusterstad Buffalo City, Zuid-Afrika. De delegatie bestaat uit wethouder Rogier van der Sande, een directielid van het Hoogheemraadschap Rijnland en medewerkers die betrokken zijn bij de beheersing van het water in Buffalo City.

Samen met het Hoogheemraadschap van Rijnland
De gemeente Leiden is, samen met het Hoogheemraadschap van Rijnland, momenteel betrokken bij een groot project in Duncan Village, met als doel overstromingen als gevolg van hevige regenval te voorkomen. In december vorig jaar is door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een bedrag van E 405.000,- toegekend aan dit project, dat in 2008 voltooid moet zijn.

Opzomeractie
De delegatie verricht in de sloppenwijk Duncan Village van Buffalo City de officiële opening van de opzomeractie. Ook wordt er een start gemaakt met de voorbereiding van workshops op het gebied van wetgeving en verordeningen. De delegatie brengt verder werkbezoeken aan verschillende organisaties die zich bezig houden met de beheersing van het water zoals de DWAF, de Rijkswaterstaat van Zuid-Afrika. De Leidse coördinator voor de stedenband met Buffalo City werkt met de collega's uit die stad aan een plan om in de maanden juli en augustus van dit jaar een Leidse werkbrigade, bestaande uit jongeren tot 23 jaar, naar Buffalo City af te laten reizen om de plaatselijke bevolking te helpen bij de grootscheepse opzomeractie. Op dit moment vindt een grote sponsoractie hiervoor plaats.

Grote wateroverlast
Buffalo City heeft in 2002 te maken gehad met grote wateroverlast. Als gevolg van zeer hevige regenval vond er een overstroming plaats, die enorme schade aanrichtte. In korte tijd raakten meer dan 4000 mensen dakloos. Een groep Leidenaars zette toen, met steun van het Platform Zuidelijk Afrika en de stichting Stedenband Leiden, een hulpactie voor de zusterstad op touw. Deze actie werd een groot succes. Via giften van particulieren, bedrijven en instellingen en verdubbeling van het bedrag door de gemeente Leiden, werd in een paar maanden ruim E 40.000 ingezameld.

Nadere informatie:
Edith Swinkels, bureau Communicatie gemeente Leiden, tel. (071) 516 52 26.


---- --