Ingezonden persbericht

| |

Regiopolitie Limburg Zuid
| |
|Intern|www.politie.nl            |                        |
|et    |communicatie@limburg-zuid.|Stafbureau Communicatie |
|Email |politie.nl                |                        |
|      |0031 - 43 - 4006616       |                        |
|Tel.  |                          |                        |

Onderwerp : Persbericht
Afkomstig van : Piet Tans
Datum : Zondag 19 maart 2006

Maastricht: agenten mishandeld

De politie heeft zondagochtend een 17-jarige Maastrichtenaar opgepakt nadat hij twee politieagenten had geslagen. De jongen maakte deel uit van een groep van circa 15 jongeren die omstreeks 02.10 uur op de Kleine Gracht met flessen water aan het gooien waren. De agenten hebben aangifte gedaan wegens mishandeling.

De 17-jarige Maastrichtenaar probeerde te voorkomen dat een andere jongen uit de groep werd aangehouden. Deze stond tegen een voordeur van een woning te trappen toen de politie de groep wilde aanspreken op hun baldadig gedrag. De 17-jarige jongen gaf een agente een vuistslag in haar gezicht en op haar achterhoofd en deelde vervolgens een klap uit naar een collega die haar te hulp schoot. Daarbij probeerde hij de agent ook nog de keel dicht te knijpen. Dank zij ijlings opgetrommelde assistentie kon worden voorkomen dat de hele groep zich tegen de politie keerde.
De jongen is ingesloten. Later in de nacht werd ook nog zijn 18-jarige vriendin aangehouden, omdat ze probeerde te voorkomen dat de jongen werd afgevoerd. De mishandelde agenten hielden lichte verwondingen aan het incident over.

Maastricht: diverse brandstichtingen

In de vroege ochtend van zaterdag 17 maart werd in de omgeving van de Brusselsepoort op diverse plaatsen brand gesticht. In de Ocarinastraat brandde een auto uit, terwijl op de Bilserbaan een rij coniferen in vlammen opging en er in het Activiteitencentrum op de Symphoniesingel brandschade ontstond nadat onbekenden brandend papier door een vernielde ruit naar binnen hadden gegooid.

Bij de brand in de Ocarinastraat brandde een Opel Corsa volledig uit en liep ook het voertuig dat naast deze auto geparkeerd stond schade op. Terwijl agenten met de gedupeerden stonden te praten, kregen ze een melding dat er op de Bilzerbaan een rij coniferen in brand was gestoken en dat er brand was uitgebroken in het Activiteitencentrum op de Symphoniesingel. Omdat de brandende coniferen acuut gevaar opleverden voor het woonhuis ter plaatse, werden de bewoners uit hun huis gehaald terwijl de brandweer het vuur probeerde te bedwingen. Op de Symphoniesingel bleek een steen door een ruit te zijn gegooid, waarna brandend papier naar binnen was geworpen. Als gevolg daarvan vatte een vloer, een wand en een pafond van het Activiteitencentrum vlam. De brandweer had het vuur snel onder de controle. De politie onderzoekt de brandstichtingen en zal in dit verband onder andere een buurtonderzoek instellen.

Maastricht: brandstichting in school

De politie heeft vrijdag jl. een 14-jarige leerling van een middelbare school in Maastricht aangehouden omdat hij brand had gesticht op school. De jongen had een handdoekrol in brand gestoken op het herentoilet en was daarna gewoon weer in zijn klaslokaal gaan zitten. De brandweer wist erger te voorkomen.

Het brandje werd donderdag gesticht en ging met zo'n hevige rookontwikkeling gepaard, dat brandweerlieden persluchtmaskers moesten dragen om de toiletruimte te kunnen binnendringen. De leiding van de school liet onmiddellijk een onderzoek instellen en dat leidde naar de 14-jarige jongen. Hij heeft inmiddels bekend, maar gaf aan geen reden te hebben voor zijn daad.

Maastricht: poging tot straatroof

Een 59-jarige vrouw uit Maastricht is licht gewond geraakt toen ze met haar fiets ten val kwam nadat een onbekende automobilist had geprobeerd haar van het stuur te rukken. Het voorval gebeurde zaterdag rond de middag op de Ebenistendreef.

De Maastrichtse was ter hoogte van het voetbalveldje op de Ebenistendreef toen er een witte personenauto naast haar kwam rijden. De bijrijder stak zijn hand uit het raam en probeerde de tas van de vrouw te grijpen die aan het stuur hing. Daardoor verloor de vrouw haar evenwicht en smakte ze tegen het wegdek. De auto ging er vervolgens vandoor. De vrouw hield verwondingen aan haar gezicht en knie over aan deze poging tot straatroof. De politie probeert de identiteit van de daders te achterhalen.

Kerkrade: dronken en geen rijbewijs

De politie heeft zaterdag een 40-jarige automobilist uit Kerkrade aangehouden omdat hij dronken achter het stuur van zijn auto zat. Bovendien bleek de man geen rijbewijs te hebben.

De man liep tegen de lamp bij een alcoholcontrole op de Kaalheidersteenweg. Hij was opgevallen omdat hij de alcoholcontrole probeerde te omzeilen. Vervolgens probeerde hij de dans te ontspringen door opzettelijk verkeerd te blazen. Uiteindelijk bleek de man ruim drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol te hebben genuttigd en had hij ook nog eens geen rijbewijs. Zijn auto is in beslag genomen.
Bij de alcoholcontrole op de Kerkradersteenweg werden 25 automobilisten aangehouden. Behalve de bekeurde Kerkradenaar bleek niemand te diep in het glaasje te hebben gekeken.

Landgraaf: jongeren aangehouden wegens vernieling

De politie heeft zondagochtend in Landgraaf drie jongeren aangehouden die in de Clausstraat met een kinderfietsje aan het gooien waren. Een van de jongens, een 18-jarige inwoner van Oisterwijk, pleegde verzet bij zijn aanhouding.

De politie kwam in actie nadat een buurtbewoner had geklaagd over het luidruchtige gedrag van de jongens. De agenten vroegen de jongen om wat minder lawaai te maken, maar reden voor alle zekerheid nog even een blokje om. Toen ze de jongens weer in het vizier kregen, waren deze met een kinderfietsje over de straat aan het gooien. Dit keer gingen de jongens er vandoor toen ze de politieauto zagen aankomen. De agenten waren echter net wat sneller en vatten hen in de kraag. De jongens krijgen een boete voor diefstal en vernieling van het kinderfietsje. De 18-jarige Oisterwijker moet zich bovendien verantwoorden wegens verzet tegen de politie.

Kerkrade: aangifte wegens mishandeling

Een 58-jarige inwoner van Kerkrade heeft bij de politie aangifte gedaan van bedreiging en mishandeling. De man sprak op de Niersprinkstraat in zijn woonplaats twee dronken mannen aan die bezig waren de omheining van een tuin te vernielen. Daar waren de mannen blijkbaar niet van gediend, want ze probeerden de attente Kerkradenaar een paar fikse klappen te verkopen.

De 58-jarige man liet vrijdagavond zijn hond uit en zag dat een van de mannen een paar paaltjes uit de grond trok. Toen hij hen aansprak op hun gedrag reageerden de mannen meteen agressief. Ze probeerden de Kerkradenaar te slaan, waarna ze naar een auto renden die hen kennelijk kwam ophalen. Omdat zowel de Kerkradenaar als enkele getuigen van het voorval het kenteken van deze auto hadden genoteerd, kon de politie het voertuig even later tot stoppen dwingen op de Kerkradersteenweg. De chauffeur had zijn passagiers echter al afgezet en wilde niets kwijt over hun identiteit.
De politie onderzoekt de zaak en hoopt de identiteit van de daders de komende dagen alsnog te achterhalen.

---- --