Dienstenbond CNV

Nieuw Akkoord CAO 2006 Atos Origin!
19-03-2006

Uw inspanningen zijn beloond. Het overleg met Atos Origin op 10 maart heeft er toe geleid dat de pensioenpremie pas op 1 januari 2007 van 8 naar 9% gaat en niet op 1 januari 2006. Verder zal er een open overleg starten over de rol van medezeggenschap bij Atos Origin en over zaken die er toe moeten leiden dat u meer vertrouwen in het personeelsbeleid krijgt (Sociaal Convenant?). De massaal bezochte bijeenkomsten van de OR en de ledenvergaderingen van de CNV Dienstenbond en de FNV zijn niet voor niets geweest. Op 22 maart gaan wij met de betrokken leden praten over het Sociaal Plan Concentratie. Gaarne zien wij uw stem per e-mail voor 1 april a.s. retour.

Onrust en resultaat
De grote onrust van de afgelopen tijd heeft de directie van Atos Origin er toe bewogen om in te gaan op de verzoeken van de vakbonden om weer over de CAO 2006 te gaan onderhandelen. Het bedrijf kreeg te veel last van uw pogingen de directie duidelijk te maken dat het roer om moet: een betere CAO en meer aandacht voor een goede begeleiding van alle veranderingen bij Atos Origin. De medewerkers moeten serieus genomen worden!

De top van Atos Origin heeft dit nu ook ingezien. De mails van Wilbert Kieboom begonnen al aandacht te besteden aan uw onvrede, het overleg met ons was de volgende stap. Dit alles is aan u te danken. U bent het die uw stem hebt laten horen, u bent het die massaal de OR bijeenkomsten hebt bezocht. U bent het die in de ledenvergaderingen van de vakbondsbestuurders gesteund hebt.

Wat er bereikt is
Atos Origin heeft een eindbod gedaan en aangegeven bereid te zijn de onvermijdelijke verhoging van de pensioenpremie van 8 naar 9%, oorspronkelijk gepland voor 1 januari 2006, uit te stellen tot 1 januari 2007. Hierdoor houdt iedereen (onafhankelijk van zijn/haar beoordeling) meer geld over. Grof gezegd betekent dat ongeveer 0,6% meer inkomen voor u in 2006 dan voorheen. Vakbonden en OR hebben dit bod aanvaard. Verder is het concept van een Sociaal convenant aan de orde geweest. Dit wordt niet direct door de directie omarmd. Dit zou te veel het idee geven dat er nu niets deugt bij Atos Origin, en dat is (ook volgens ons) niet zo.

Wel zijn we een belangrijke stap verder gekomen. De problemen en de roep om een oplossing worden (h)erkend. Atos Origin heeft aangegeven over alle genoemde problemen te willen overleggen. Het begin is er en er kunnen stappen gemaakt worden. Al met al niet slecht.

U wens is ingewilligd
Op alle bijeenkomsten is de CAO 2006 en het concept van een Sociaal Convent besproken. U wil dat op deze punten vooruitgang geboekt wordt. Verder heeft u aangegeven dat de gezamenlijke vakbonden, samen met de OR, moeten optrekken. Dat kan nu ook weer. Wij hebben daarom de indruk dat aan uw wens is voldaan, niet 100%, maar onomkeerbaar gaat het de goede kant op. We gaan samen weer aan de slag. Dat is goed voor u en goed voor Atos Origin als bedrijf.

Stemmen
Omdat u vorige keer het principeakkoord verworpen heeft moeten we dit nieuwe akkoord weer aan u voorleggen. Gaarne zien wij uw stem per e-mail voor 1 april a.s. retour. De volledige tekst van het principe akkoord vindt u hier.

Het kan natuurlijk zijn dat u de huidige afspraak niet genoeg vindt en tegen stemt. Besef dan wel dat de CNV Dienstenbond nu niet meer over de CAO 2006 met de directie om tafel kan gaan zitten en waarschijnlijk ook niet kan deelnemen aan het overleg over het concept van een Sociaal Convenant. Het zal duidelijk zijn dat dat een gemiste kans zou zijn. Wij roepen dan ook duidelijk op om uw winst met een massaal JA te verzilveren.

Pensioen ex-KPMG
Nu we weer om tafel hebben gezeten is ook een afspraak gemaakt hoe we verder moeten met de aanpassing van de pensioenregeling ex-KPMG. Deze moet nog worden aangepast aan de 2006 wetgeving en hier kwamen we tot nu toe nog niet uit. De afspraak is dat de oplossing van dit probleem zal worden uitgewerkt met betrokken medewerkers en de OC-AC en de meest betrokken vakbond. Daarna zal dit door de vakbonden en OR worden bekrachtigd.

Ex-KPN: SOM en 13de maand
We zijn door enkelen van u benaderd over de bestaande afspraak dat de SOM (in 2006) en de 13de maand (in 2007) eenmaal per jaar zal worden uitbetaald. Dit is in 2003 met uw goedkeuring afgesproken, maar lijkt voor sommigen tot betalingsproblemen te leiden omdat het maandloon lager wordt. In het overleg is afgesproken dat iedereen die hierdoor in problemen dreigt te komen een beroep op de hardheidsclausule uit het Harmonisatieakkoord kan doen.

SP Concentratie: bijeenkomst betrokkenen 22 maart! Het SP concentratie hebben wij niet aan u voorgelegd omdat het in onze ogen onvoldoende was. Ook hier signaleren wij beweging. Wij nodigen de leden (en niet leden) die betrokken zijn bij dit sociaal plan (verhuizing Eindhoven naar Utrecht) uit voor een bijeenkomst op woensdag 22 maart a.s. om 16.30 in Utrecht. De zaal zal nog bekend gemaakt worden via het kanaal van de medezeggenschap. Wel gaan we er dan vanuit dat een eventueel nieuw akkoord over een aangepast SP alleen voor de huidige (en veelal al uitgevoerde) verhuizing naar Utrecht geldt.

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Bernard Jan de Groot, email b.degroot@cnvdibo.nl of 010-2651111. Is uw collega nog geen lid? Dan is het tijd dat dit gebeurt: overtuig hem of haar van het nut lid te zijn uw bond!

Bijlage: Protocol salarisontwikkeling (pdf) Zie het origineel