Stichting nederland schoon

http://www.nederlandschoon.nl

PERSINFORMATIE
6)
Overzicht activiteiten in de week van Nederland Schoon
Lokale initiatieven gemeenten uitgelicht

Den Haag, 28 februari 2006 - Van 20 t/m 25 maart a.s. organiseert NederlandSchoon voor het vierde achtereenvolgende jaar de Week van Nederland Schoon. De steden die dit jaar bezocht worden, zijn achtereenvolgens Rotterdam, Haarlem, Arnhem, Zwolle en Tilburg. De actieweek wordt dit jaar voor het eerst afgesloten met de Landelijke Opschoondag, waaraan in totaal 71 gemeenten meedoen. NederlandSchoon is op die dag zelf aanwezig bij de activiteiten in Schoonhoven. In alle steden staan wederom diverse activiteiten gepland die aandacht moeten vragen voor een schone leefomgeving.

De start van de Week van Nederland Schoon staat in het teken van de Zwerfafval Innovatie Award. Deze wedstrijd roept (industrieel) ontwerpers op een oplossing te bedenken om peuken- of kauwgomzwerfafval tegen te gaan. Op dit moment maken tien finalisten een werkend model van hun idee. Op 20 maart wordt op het stadhuis van Rotterdam de winnaar bekend gemaakt.
Dinsdag de 21e staat in het teken van kinderen en jongeren. De gemeente Haarlem begint half maart al met diverse activiteiten op de Haarlemse scholen. Zo wordt er met de lespakketten van NederlandSchoon aandacht besteed aan zwerfafval. Op 21 maart doen basisschoolkinderen in wedstrijdverband mee aan een opschoonactie. De winnaars krijgen diezelfde middag op de Oude Groenmarkt een rondrit in een vuilnisauto. In Arnhem staan bij de aanpak van zwerfafval voorlichting, voorzieningen en handhaving centraal. De gemeente laat op de woensdag in de Week van Nederland Schoon voorbeelden zien van wat er op deze terreinen in de gemeente gebeurt. In Zwolle is op 23 maart rond het Kerkplein aandacht voor een speciaal project waarbij winkeliers actief betrokken worden om het stadscentrum schoon te houden. Op de vrijdag in Tilburg is eveneens aandacht voor de middenstand in de stad. Voor een aantal winkels rond het Besterdplein worden afvalbakken geplaatst. Daarnaast steken wijkbewoners de handen uit de mouwen om nog een keer het goede voorbeeld te geven. Tenslotte worden op de Opschoondag in Schoonhoven de resultaten van een 0-meting naar zwerfafval gepresenteerd.

Bij alle activiteiten is een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur aanwezig. Tevens vertolken in alle steden plaatselijke ouderenkoren een speciaal door Clous van Mechelen gecomponeerd NederlandSchoon-lied. Ook kinderen van de Stichting Jeugdmusical Amsterdam brengen dit lied ten gehore. Net als de vorige jaren zorgt percussieband Art 'n' Rhythm weer voor de nodige opzwepende ritmes.

Kijk voor meer informatie over de Week van Nederland Schoon en programmatijden op www.nederlandschoon.nl.

Stichting Nederland Schoon
Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als de ANWB. NederlandSchoon zet zich in voor de preventie en bestrijding van zwerfafval.