Gemeente Breukelen


Informatiebijeenkomst over luchtkwaliteit Breukelen

Op maandagavond 20 maart vindt er voor de inwoners van Breukelen een informatie-bijeenkomst plaats over de luchtkwaliteit in onze gemeente. De bijeenkomst wordt gehouden van 20.00 tot 22.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis Boom en Bosch. Om 19.30 uur gaan de deuren open. Inwoners krijgen informatie over de lucht-kwaliteit in Breukelen, de gezondheidsrisicos en maatregelen die de situatie kunnen verbeteren. Vanuit de gemeente zijn aanwezig wethouder G.E. Hoogwerff Kroon, dhr. S. Miske (milieucoördinator) en vanuit de GGD dhr. G.W. Krever.

De gemeente Breukelen zet zich in om de luchtkwaliteit in Breukelen te verbeteren. Langs de Straatweg, ten noorden en ten zuiden van de Kerkbrink, overschrijdt de verontreiniging door stikstofdioxide (NO ) namelijk de norm. En ook het gehalte aan fijn stof (PM10) is regelmatig te hoog. Het gemotoriseerde verkeer is, naast een al hoge achterconcentratie, de oorzaak van deze schadelijke stoffen. Naast technische oplossingen (o.a. roetfilters) is minder autoverkeer in het centrum noodzakelijk. Om dat te bereiken, is ook de medewerking van de inwoners nodig.

Maatregelen

Om de situatie te verbeteren wil de gemeente Breukelen bijvoorbeeld dat de streekbussen schoner worden, wordt de Straatweg een 30 km-zone en gaan de medewerkers van de buitendienst de cursus Het Nieuwe Rijden volgen. Verder gaat de gemeente nog enkele maatregelen onderzoeken zoals het schoner maken van haar eigen wagenpark en of er milieueisen gesteld kunnen worden aan vrachtverkeer. Om de korte autoritten naar het centrum te beperken worden inwoners door middel van een actie, die zeven weken duurt, gestimuleerd om met de fiets boodschappen te gaan. Datzelfde geldt voor ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen. In veel gevallen kan dat ook op een veilige en gezonde manier met de fiets of lopend. In samenwerking met scholen en ouders wordt hiervoor een project gestart. Er zijn meer maatregelen mogelijk om de luchtkwaliteit te verbeteren, welke in 2006 nader worden onderzocht.

De relatie tussen verhoogde concentraties NO en PM en gezondheidsschade is aanwezig. De gevolgen van een slechte luchtkwaliteit kunnen direct optreden (acuut) en weer afnemen of langdurend aanhouden (chronisch) en blijvende schade veroorzaken. De klachten treden vaak het sterkst op bij (astmatische) kinderen en ouderen. Maar ook sporters die bij inspanning veel vervuilde lucht inademen lopen risico. Overigens is er geen sprake van een ´veilige´ concentratie van b.v. fijn stof of NO . Ook als de concentraties onder de norm zijn, kan er sprake zijn van gezondheidsschade.