Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

WOB-verzoeken

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : IZ. 2006/470
datum : 10-03-2006
onderwerp : Geannoteerde agenda Landbouw- en Visserijraad d.d. 20 maart 2006
bijlagen :

Geachte Voorzitter,

Op 20 maart a.s. vindt in Brussel de volgende vergadering plaats van de Raad van Ministers voor Landbouw en Visserij van de Europese Unie. In deze brief informeer ik u over de onderwerpen die op de agenda staan en de Nederlandse inzet daarbij.

Het is mogelijk dat er nog onderwerpen aan de agenda worden toegevoegd of juist worden uitgesteld tot een volgende vergadering.

De Raad spreekt over de situatie op de pluimveemarkt. Commissaris Fischer Boel zal daarbij van de gelegenheid gebruik maken om in te gaan op mogelijkheden om de pluimveesector tegemoet te komen. Frankrijk zal een memorandum over de implementatie van het hervormde GLB presenteren en de Raad voert een oriënterend debat over de herziening van de EU strategie voor duurzame ontwikkeling. Naar alle waarschijnlijkheid neemt de Raad een besluit over de twee verordeningen over streekproducten en onder diversen zal de Commissie zoals gebruikelijk de Raad bijpraten over de ontwikkelingen op het gebied van aviaire influenza en de WTO-onderhandelingen. Er staan geen visserijonderwerpen op de agenda.

Situatie op de pluimveemarkt en maatregelen voor de sector (Presentatie door de Commissie)

Een aantal lidstaten heeft de afgelopen maanden bij de Commissie aangedrongen op maatregelen om de situatie op de pluimveemarkt te verlichten. Hoewel er op dit moment nog geen sprake is van een veterinaire crisis, is de markt voor pluimveevlees zeer slecht. In sommige lidstaten is de consumptie met meer dan de helft afgenomen en ook in Nederland is de consumptie van pluimveevlees licht gedaald. De marktordening voor pluimveevlees biedt momenteel alleen de mogelijkheid tot het verlenen van exportrestituties. Daarnaast is er de mogelijkheid om - binnen de daarvoor geldende kaders - staatssteun te verlenen. Omdat de reikwijdte van deze maatregelen beperkt is, heb ik in de Raad van 20 februari aan de Commissaris gevraagd welke mogelijkheden zij nog meer ziet om de situatie op de markt te verbeteren. Ik verwacht dat zij daar in de komende Raad op terugkomt, al is vooralsnog onduidelijk of zij met concrete voorstellen komt en zo ja, welke.

Memorandum over de implementatie van het hervormde GLB en de toekomst (Verzoek Frankrijk)

Frankrijk zal een memorandum presenteren over op de implementatie van het hervormde gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) en de toekomst ervan. Hoewel het memorandum nog niet beschikbaar is, zal het naar verwachting onder meer ingaan op administratieve lastenverlichting, op het belang van een gelijk speelveld en op de mogelijkheden om het beleid inzake preventie en beheer van crises te versterken. Aan dit laatste punt hecht Frankrijk groot belang, onder meer omdat door de hervorming van het GLB communautaire producenten in sterkere mate worden blootgesteld aan de volatiliteit van de wereldmarkt. Ik zal met belangstelling kennisnemen van het Franse memorandum. Ik verwacht dat het een aantal interessante aanknopingspunten bevat voor verdere discussie over de toekomst van het GLB.

Streekproducten
(Aanname)

In januari sprak de Raad al kort over de twee voorstellen die betrekking hebben op de drie beschermingscategorieën voor streekproducten die de EU sinds 1992 kent: beschermde oorsprongsbenaming (BOB), beschermde geografische aanduiding (BGA) en gegarandeerde traditionele specialiteit (GTS). De regels hiervoor zijn vastgelegd in twee verordeningen, die aanpassing behoeven vanwege de uitspraak van een op instigatie van de VS en Australië opgericht WTO-panel. Dit beroepslichaam concludeerde eind vorig jaar dat de Europese regelgeving op hoofdlijnen WTO-conform is. Wel moet de EU haar regels voor de registratie van producten uit derde landen aanpassen, onder andere opdat producenten van buiten de EU hun aanvraag voor een beschermde status rechtstreeks bij de EU kunnen indienen. Nu geschiedt dat nog via de eigen nationale overheden. Omdat het beroepslichaam heeft bepaald dat de EU haar wetgeving vóór 3 april 2006 moet aanpassen, is er de Commissie en het voorzitterschap veel aan gelegen om tijdens deze Raad overeenstemming te bereiken. Omdat vrijwel alle bezwaren die de lidstaten nog hadden in de afgelopen weken zijn weggewerkt, verwacht ik geen inhoudelijke discussie. Wel zal Commissaris Fischer Boel het advies van het Europees Parlement - dat op 15 maart wordt verwacht - toelichten. Het voorstel van de Commissie kan op veel punten op mijn steun rekenen. Het is belangrijk dat de EU-wetgeving voor streekproducten WTO-conform is. Dat neemt niet weg dat de voorstellen wat Nederland betreft op een aantal punten verbeterd kunnen worden. De Commissie heeft aangegeven op niet al te lange termijn de regels voor streekproducten te evalueren en daarbij ook andere overwegingen dan WTO-conformiteit te betrekken.

Herziening van de Strategie Duurzame Ontwikkeling (Oriënterend debat)

In juni 2001 heeft de Europese Raad in Göteburg de Europese Strategie voor Duurzame Ontwikkeling (SDO) aangenomen. Deze strategie heeft als doelstelling structurele veranderingen in economie en samenleving te bewerkstelligen, die bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Het Oostenrijkse voorzitterschap wil tijdens de Europese Raad van komende juni een herziene SDO aannemen. De Commissie heeft hierover een mededeling gepresenteerd, waarover de Kamer binnenkort een BNC-fiche ontvangt. Ter voorbereiding op de discussie in de Europese Raad, spreken vrijwel alle vakraden over de herziening van de SDO. Ook het advies van het Europees Parlement wordt meegenomen. Op 20 maart zal de Raad met name praten over de aspecten van de SDO die betrekking hebben op landbouw en visserij. Voor deze beleidsterreinen geldt dat de afgelopen jaren al belangrijke stappen zijn gezet richting verduurzaming. De hervormingen van 2003 en 2004 hebben het GLB ontegenzeggelijk duurzamer gemaakt. Zo is het beleid minder handelsverstorend en is de betaling van inkomenssteun afhankelijk gemaakt aan randvoorwaarden op het terrein van dierenwelzijn, milieu, leefomgeving en volksgezondheid. In 2002 is ook het gemeenschappelijk visserijbeleid de weg van verduurzaming ingeslagen, onder meer via de afbouw van moderniseringssteun en meerjarige beheersmaatregelen. Ik pleit er voor om deze trend bij toekomstige beleidshervormingen te versterken. Daarbij is het naar mijn idee van belang dat het initiatief niet alleen bij de overheid ligt, maar dat samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties naar duurzame oplossingen wordt gezocht.

Diversen

a) Aviaire influenza
(Informatie van de Commissie)
Commissaris Kyprianou zal de Raad informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van aviaire influenza.

b) WTO-onderhandelingen
(Informatie van de Commissie)
Commissaris Fischer Boel zal de Raad informeren over de voortgang van de WTO-onderhandelingen.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman