Ingezonden persbericht


++ Persbericht ++

Leiden, 14 maart 2006.

20 maart:

Ex-gevangenen uit Israël spreken in Eurodusnie, Leiden

Op maandagavond 20 maart ontvangt het Leidse Eurodusnie collectief twee ex-gevangenen uit Israël, die zullen komen vertellen over de stand van zaken in de Israëlische vredesbeweging en de huidige politieke situatie in Israël en de Palestijnse Autoriteit. De avond is gratis toegankelijk. Het betreft de Israëlische reserveofficier Yuval Lotem, en de Palestijnse activist Imad Sabi. Yuval Lotem werd dienstweigeraar, omdat hij weigerde bewaker te zijn in de Meggido gevangenis in Israël, waar Palestijnse politieke gevangenen zonder aanklacht worden vastgehouden. Tot twee maal kreeg Yuval Lotem zèlf gevangenisstraf opgelegd, voor dienstweigeren. Hij werd een bekend lid van de Israëlische 'refusnik' (dienstweiger-) beweging, en is daarnaast activist in de vredesgroep Yesh Gvul. Imad Sabi, een 35 jarige Palestijnse activist, zat twintig maanden opgesloten in de Meggido gevangenis, verdacht van politieke activiteiten voor het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Hij schreef in de gevangenis een open brief aan Yuval Lotem, die werd gepubliceerd in de Israëlische krant Haaretz. Later ontmoetten de twee elkaar en raakten zij goed bevriend. Imad Sabi leeft tegenwoordig in Den Haag, en Yuval Lotem verblijft enkele dagen in Europa. Eurodusnie heeft hen beide uitgenodigd om te komen vertellen over de mogelijkheden voor de vredesbeweging in Israël, en om hun visie te geven op de stand van zaken in het Israëlisch-Palestijns conflict. Er zal ook gelegenheid zijn voor discussie en het stellen van vragen.

De avond zal plaatsvinden in eetcafe "LasVegas" in de Vrijplaats Koppenhinksteeg in Leiden en is gratis toegankelijk. De aanvangstijd is 20:00 en de voertaal is Engels.

Meer achtergrondinformatie valt te lezen op de website www.eurodusnie.nl.

++ Einde persbericht ++

noot voor de pers:
dank voor het eventueel aandacht schenken aan dit bericht in uw medium. voor meer informatie over dit evenement kunt u bellen met David Vervoort van Eurodusnie; 0630945317, of mailen.

Eurodusnie collectief Leiden / Postbus 2228 / 2301 CE Leiden http://www.eurodusnie.nl