Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176



|Datum         |
|13 maart 2006 |
|Nummer        |
|60            |

Brabantse delegatie op werkbezoek naar Marokko

Van 20 tot en met 24 maart brengt een Brabantse delegatie onder leiding van Commissaris van de Koningin Hanja Maij-Weggen een werkbezoek aan Marokko.
Doel van het bezoek is meer inzicht te krijgen in de culturele en religieuze achtergrond en in de afkomst van Brabanders met een Marokkaanse achtergrond.
Onder de deelnemers aan het werkbezoek gedeputeerde Wim Luijendijk, de fractievoorzitters in Provinciale Staten, de burgemeesters van Boxtel, Oosterhout, Helmond, Roosendaal, Halderberge, Bergen op Zoom, Den Bosch, Breda en Tilburg, een aantal gemeenteraadsleden en vertegenwoordigers van de werkgroep Marokko-Nederland en van promotieteam Pashja.

In Brabant leven 36.000 Marokkanen. Daarvan is 90% van afkomst Berbers. Zij wonen vooral in de grote en middelgrote steden in Brabant, waar zij in veel gevallen de grootste niet-westerse etnische groep na de Turken zijn. In Breda en 's-Hertogenbosch zijn de Marokkanen in de meerderheid.

Het werkbezoek start in Rabat. Op het programma staat een aantal bestuurlijke gesprekken met onder meer de Marokkaanse ministers van Toerisme en Economie, van Buitenlandse Handel en met de gedelegeerd minister belast met zaken die Marokkanen in het buitenland betreffen.
Daarnaast brengt een aantal delegatieleden bezoeken aan een organisatie die zich bezighoudt met Marokkanen in het buitenland, aan een landelijke associatie van Marokkaanse vrouwen en aan de gemeenteraad van Rabat.

Op woensdag 22 maart wordt het bezoek voortgezet in de regio Taza-Al Hoceima-Taounate, waar veel Brabanders van Marokkaanse afkomst vandaan komen.
Na een ontvangst door de gouverneur worden plaatsen bezocht die door de aardbeving van 2004 zijn getroffen en waar wederopbouwprojecten met Nederlandse steun van de grond zijn gekomen.


Donderdag 23 maart wordt onder meer een bloemenkwekerij in Nador bezocht
En worden gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van organisaties voor remigranten en vrouwen.