Gemeente Amsterdam

Fietsen volgens de regels voor alle Amsterdammers

Het proeffietsexamen

16 maart 2006

De gemeente Amsterdam organiseert ook dit jaar weer het fietsexamen. Leerlingen uit groep 8 van de basisscholen in Amsterdam doen hieraan mee. Nieuw dit jaar is het proeffietsexamen dat in samenwerking met de FietsRAI op 20 en 21 maart wordt georganiseerd.

Fietsexamen Het fietsexamen in Amsterdam wordt georganiseerd door drie gemeentelijke diensten. Deze diensten zijn DMO, dienst IVV en dienst Stadstoezicht. Dit jaar doen ruim 3.500 kinderen in Amsterdam mee aan het fietsexamen.

Het proeffietsexamen

Het proeffietsexamen vindt plaats op 20 en 21 maart. Het examen is bedoeld voor scholieren in Amsterdam die in april en mei het fietsexamen gaan afleggen. In het Beatrixpark wordt een proef fietsexamenparcours uitgezet zodat scholieren van groep 8 van de basisschool alvast een beetje kunnen oefenen voor het `echte' examen. Maar, het parcours is niet alleen voor de deelnemers aan het fietsexamen. Alle Amsterdammers mogen het parcours op deze dagen komen uitproberen.

Scholieren

Er worden op deze dagen twee Amsterdamse scholen uitgenodigd. Het gaat om leerlingen van de Dongenschool en de Anne Frank school. Tussen 13.00 en 15.00 uur op 20 en 21 maart, gaan deze leerlingen oefenen voor het fietsexamen van de gemeente in april.

Fietsexamen Voor de leerlingen van deze scholen zijn jongens- en meisjesfietsen aanwezig. Verkeerstoezichthouders en 3VO-vrijwilligers beoordelen of de leerlingen zich houden aan de verkeersaanwijzingen, de verkeersregels en de verkeersborden. Het fietsen van het proefexamenparcours duurt ongeveer 7 minuten.

Proefexamenparcours voor alle Amsterdammers

Tussen 11.00 en 13.00 uur en tussen 15.00 en 17.00 uur is er voor iedere Amsterdammer de gelegenheid om in het Beatrixpark en proeffietsexamen af te leggen. Zo kan iedereen weer even ervaren hoe het is om een fietsexamen af te leggen en hoe belangrijk eeen veilig gebruik van de fiets is.

Hoe goed kun jij fietsen?

Naast het proefexamenparcours is er voor iedereen die het leuk vindt achter de Amstelhal gelegenheid om bij de ANWB een fietsvaardigheidstest af te leggen. Want hoe goed kun jij eigenlijk fietsen? Met praktische oefeningen test je hoe je in allerlei omstandigheden op een veilige manier met je fiets kunt omgaan.

Ho goed kun jij fietsen? Meer informatie

Proeffietsexamen:

* Datum: 20 en 21 maart

* Tijd: Scholieren tussen 13.00 en 15.00 uur Alle Amsterdammers tussen 11.00 en 13.00 uur, en tussen 15.00 en 17.00 uur

* Plaats: Beatrixpark, Amsterdam

De start en de finish van het proefexamenparcours liggen op de voetgangersbrug over de Boerenwetering, vlakbij de ZW achteruitgang van de Amstelhal.