Gemeente Eindhoven

witruimte
Persbericht 17 maart 2006, no. 79

Leraren en kunstenaars gezamenlijk op zoek naar het magische moment van de overdracht

Is de verhouding tussen leerling en leraar vergelijkbaar met de relatie tussen een kunstenaar en zijn publiek? En lijkt het moment waarop bij een leerling het inzicht doorbreekt op het moment dat publiek wordt geraakt door een kunstwerk? Want als dat het geval is, dan hebben leraren en kunstenaars veel uit te wisselen!

Het zijn in elk geval dé vragen die aanstaande maandag 20 maart centraal staan tijdens de bijeenkomst Onderwijs = Kunst, waarbij een selecte groep leraren van een aantal Eindhovense scholen ( Lorentz Casimir, Stedelijk College Augustianum, Chr. Huygens, Basisschool Fellenoord, Korenaar, Talisman, Jeltes Salto, Pleincollege, Praktijkschool, ROC) en kunstenaars gezamenlijk op zoek gaan naar hét magische moment in onderwijs en kunst.

De bijeenkomst is onderdeel van het project Onderwijs = Kunst, een samenwerkingsverband tussen gemeente Eindhoven en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Kern van het project is te onderzoeken wat er gebeurt in de relatie tussen leerling en leraar. Door onderwijs en kunst weer, net als in de Renaissance, met elkaar te verknopen wil het project de samenhangende doelen van Brainport inhoudelijk verdiepen. Zodat er naast lokale initiatieven als onder andere de internationale school en de economische kansenzones ook innovaties op onderwijs-inhoudelijke gronden op de nationale agenda komen.

Daarnaast kan het project er mogelijk toe bijdragen de positie van de leraar en kunstenaar naar het centrum van onze samenleving terug te brengen.

De bijeenkomst op 20 maart vormt als het ware een startbijeenkomst. Vervolgens zullen leraren medio 2006 samen met leerlingen aan de slag gaan met verschillende kunst/onderwijsprojecten, die ze geheel naar eigen inzicht kunnen kiezen en invullen.

Ireen van Ditshuuzen (producent) zal samen met Suzanne Raes (documentairemaker) het proces dat de docenten en de kunstenaars doormaken, vastleggen in een film, die eind 2006 wordt gepresenteerd en de zoektocht ânaar de graalâ afsluit.
contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00
Of stuur een e-mail.
functies

(c) 2006 Gemeente Eindhoven