Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit, 023wu, 20 maart 2006

Wageningen universiteit benoemt hoogleraar fysische bodemkwaliteit

Wageningen Universiteit heeft dr. C.J. Ritsema benoemd tot hoogleraar Fysische Bodemkwaliteit. Coen Ritsema gaat deel uitmaken van de leerstoelgroep Erosie en Bodem- en Waterconservering.

Binnen zijn leeropdracht zal prof. Ritsema zich bezig houden met het meten, analyseren en simuleren van processen die leiden tot een herstel of achteruitgang van de fysische bodemkwaliteit. In het bijzonder besteedt hij aandacht aan de gevolgen van verdroging, waterafstotendheid, verwoestijning, erosie, structuurverlies en verzilting op de fysische bodemkwaliteit. Effecten van klimaat, veranderend landgebruik en ander menselijk ingrijpen neemt hij hierbij integraal in beschouwing. Specifieke aandacht gaat ook uit naar het verder ontwikkelen en evalueren van bodemconserverings- en bodemrestoratiestrategieen.

Coen Ritsema (Jakarta, Indonesië,1958) studeerde fysische geografie in Utrecht. Hij promoveerde in 1998 in Wageningen. Hij is thans onderzoeker bij het Centrum Bodem bij het onderzoeksinstituut voor de groene ruimte, Alterra, van Wageningen UR, waar hij enige tijd geleden het predikaat 'excellent onderzoeker' uitgereikt kreeg. Ritsema geeft leiding aan diverse internationale en multidisciplinaire onderzoeksprojecten op zijn terrein en heeft inmiddels acht door de Europese Unie gefinancieerde onderzoeksprojecten gecoordineerd en uitgevoerd, samen met partners van over de hele wereld. Hij heeft een groot aantal internationale publicaties op zijn naam staan. Ritsema is onder andere vice-voorzitter van Soil Science Division van de European Geosciences Union, lid van de adviesraad van het Centre of Natural Resources, Environment and Society, Coimbra, Portugal, en is tevens Honorary Professor bij Deakin University, Warrnambool, Australië.