Gemeente Lingewaard


Staatsbosbeheer geeft Fort Pannerden in erfpacht aan Lingewaard

foto ondertekening erfpachtovereenkomst
De erfpachtovereenkomst is vorige week ondertekend door burgemeester drs. R. Persoon
en A. Snel, districtshoofd van Staatsbosbeheer.

Staatsbosbeheer en gemeente Lingewaard hebben dinsdag 14 maart de erfpachtovereenkomst voor Fort Pannerden ondertekend. De noodzakelijke restauratie van dit zo markante fort komt daarmee een belangrijke stap dichterbij. De gemeente Lingewaard en Staatsbosbeheer zullen samenwerken om aan de illegale bewoning door de krakers een einde te maken.

Lingewaard gaat Fort Pannerden restaureren en zo snel mogelijk open stellen. De kosten voor de eerste fase zijn geraamd op zo'n één miljoen euro. Lingewaard kan tien procent voor zijn rekening nemen. De rest moet gedekt worden door co-financiers. De Provincie heeft reeds toegezegd bij het zoeken naar financiers coördinerend op te treden.

Staatsbosbeheer wil in het fort een informatiecentrum inrichten en een vleermuisverblijf mogelijk maken.

Monument
Het fort is gebouwd in 1869 tot 1871 om de splitsing van de Rijn en de Waal te bewaken. Maar al lang geleden heeft het fort zijn verdedigende functie verloren. Na de oorlog werd uit het fort het bouwmateriaal uitgesloopt voor de wederopbouw. Veel materiaal is in de omgeving nog terug te vinden in schuren en kippenhokken. Het fort heeft nog enige jaren gediend voor opslag van explosieven die in de Betuwe werd gevonden. Toen het fort niet meer voor militaire doeleinden werd gebruikt droeg het Ministerie van Defensie het over aan de Domeinen. In 1969 werd Fort Pannerden erkend als nationaal monument en kreeg zo de beschermde status. Op 1 januari 1988 ging het fort naar Staatsbosbeheer die nog steeds eigenaar is. En nu gaat de gemeente Lingewaard met Staatsbosbeheer er samen iets moois van maken.

Wethouder Bud Joosten van cultuur ziet in de ondertekening een belangrijke stap. ,,Het fort is een markant cultuurhistorisch element in Lingewaard. Een hele bijzondere plek waar we trots op zijn en waar we meer mensen van willen laten genieten. Nu bestaat de mogelijkheid om met het grote landelijke project van de Hollandse Waterlinie mee te liften en grote uitgaven gesubsidieerd te krijgen. Ook provincie Gelderland draagt hierbij haar steentje bij.''

Als de krakers het fort hebben verlaten wil Joosten meteen aan de slag. ,,In de planvorming van de Nieuwe Hollandse Waterlinie krijgt Fort Pannerden een prominente plaats. Het fort zal na de nodige veranderingen zich positioneren als een cultuurhistorische parel in het Nationaal Landschap Gelderse Poort. Wij hechten dan ook grote waarde aan de restauratie en instandhouding van het rijksmonument. Om te beginnen willen we met vrijwilligers dit jaar een beperkte openstelling voor het publiek mogelijk maken. Zo snel mogelijk wordt gestart met de meest urgente zaken aan te pakken om het verval van Fort Pannerden te stoppen. Ik heb al met enkele mensen uit Doornenburg gesproken die direct aan de slag willen.'' Joosten verwacht dat de vrijwilligers nog dit jaar kunnen starten met maandelijks een rondleiding te verzorgen.

Bericht geplaatst op 20 maart 2006