Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

17-3-2006

De regels voor het verwijderen van asbest worden aangepast aan de risico's die erbij optreden. De regels worden minder streng als er weinig gevaar is dat asbestvezels vrijkomen, maar aangescherpt voor risicovolle situaties.

De ministerraad heeft ingestemd met een wijziging van het Arbobesluit. Het voorstel wordt voor advies aan de Raad van State gestuurd. Aanleiding voor de wijziging is een Europese richtlijn voor bescherming van werknemers tegen de gevaren van asbest. Op dit moment geldt er één wettelijke norm voor asbestverwijdering. Hierdoor zijn ook in minder gevaarlijke situaties vergaande maatregelen verplicht. Onder het nieuwe Arbobesluit komen er drie risicocategorieën met bijbehorende veiligheidsmaatregelen. Gecertificeerde bedrijven die zijn gespecialiseerd in het inventariseren van asbest, bepalen in welke risicocategorie een klus valt.

Laag risico
Bij werkzaamheden met een laag risico vervallen bepaalde verplichtingen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het demonteren van asbest dat in goede staat verkeert zonder het te breken. Dit werk mag voortaan ook door een gewone aannemer worden gedaan in plaats van een gecertificeerd bedrijf. De medewerkers moeten hiervoor wel zijn opgeleid. Ook hoeven werkzaamheden in de laagste categorie niet meer te worden gemeld bij de Arbeidsinspectie.

Hoog risico
Bij werkzaamheden in de gevaarlijkste categorie worden de maatregelen juist aangescherpt. Omdat het risico groot is dat asbestvezels vrijkomen, zijn extra controles nodig. Door de nieuwe regels verminderen de lasten voor bedrijven met 4 miljoen euro per jaar. De administratieve lasten dalen jaarlijks met ongeveer 450.000 euro.