Gemeente Arnhem

Arnhemse jongeren aanzienlijk meer kans op de arbeidsmarkt Gemeente start met no-risk polis

De gemeente Arnhem neemt gedurende de periode maart tot en met september 2006 deel aan de pilot met een no-riskpolis voor jongeren. De no-risk polis is een tijdelijke ondersteunende maatregel voor werkgevers om te voorkomen dat zij financiële risicos lopen wanneer jongeren, die als leerling in dienst zijn genomen, wegens ziekte verzuimen. Wanneer een jongere uitvalt moet de werkgever normaliter het loon doorbetalen. Met de no-risk polis krijgt de werkgever een compensatie van de gemeente voor de kosten van loondoorbetaling.

Waarrom de no-riskpolis?
De werkloosheid onder jongeren is hoog, vooral onder jongeren zonder startkwalificatie.
De Beroepsbegeleidende leerweg (BBL), waarin scholing en werk worden gecombineerd, kan een goed instrument zijn om jongeren die het onderwijs voortijdig verlaten alsnog de gelegenheid te bieden om een startkwalificatie te behalen. Het vinden van deze leer/werkplek vormt echter vaak een probleem, omdat werkgevers terughoudend zijn in het aanbieden van dergelijke werkervaringsplaatsen. Een vaak genoemde reden voor de terughoudendheid van werkgevers is de beeldvorming over jongeren zonder startkwalificatie, vooral ten aanzien van het ziekteverzuim.

Het is een ondersteunende financiële maatregel voor werkgevers die de drempel om jongeren in dienst te nemen aanzienlijk verlaagt, aldus Inez Pijnenburg, wethouder van Economische en Sociale Zaken.

Voor alle werkgevers?
De no-risk polis voor jongeren wordt in de pilotgemeenten Arnhem, Haarlem en Nijmegen aangeboden en uitgetest aan erkende leerbedrijven in de sectoren Techniek, Bouw, Zorg en Detailhandel. De gemeente Arnhem richt zich op leerbedrijven in de sectoren Zorg en Detailhandel.

Werkgevers in de betrokken gemeenten en sectoren ontvangen automatisch een brief met uitleg over de werking van de no-risk polis. Vervolgens kunnen de bedrijven aangeven wel of geen interesse te hebben voor de polis.

De uitvoerende gemeenten ontvangen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid subsidie, waarmee ze de kosten van loondoorbetaling aan de werkgevers kunnen voldoen.

Voor alle jongeren?
Het gaat om jongeren tot en met 22 jaar op MBO-niveau 2, zonder startkwalificatie die de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgen en een leerwerkplek hebben.

Effect polis
Tijdens de pilotfase vindt onderzoek plaats naar de werking van de no-risk polis: wat zijn de effecten van de polis op de plaatsing van jongeren zonder startkwalificatie op leer/werkplekken en wat zijn de effecten van de polis op het ziekteverzuimbeleid van werkgevers in de leerbedrijven.

Arnhem, 20 maart 2006