Doekjes verstoppen rioolgemaal Driel (20-03-2006)

De laatste tijd lopen de pompen in rioolgemaal Driel (bij Arnhem) geregeld vast. Hierdoor ontstaan problemen bij de afvoer van het rioolwater van Driel naar de zuiveringinstallatie bij Arnhem-Zuid. Het vastlopen wordt veroorzaakt door grote aantallen vezeldoeken, die met het rioolwater worden meekomen. Het waterschap is naarstig op zoek naar degene(n) die de doeken in het riool deponeert. De kosten van het extra onderhoud en vervanging van pomponderdelen zullen zo mogelijk op de veroorzaker worden verhaald.

Behalve directe financiële schade (extra onderhoud, extra slijtage) is het vastlopen van het rioolgemaal ook nadelig voor het watermilieu. Wanneer zo'n storing zich voordoet bij flinke regenval, zal het rioolstelsel snel overvol raken, waardoor rioolwater via nooduitlaten ongezuiverd in de sloot komt. Met alle nadelige gevolgen voor de waterkwaliteit.

Waterschappen (en ook gemeenten) proberen al heel lang burgers en bedrijven te bewegen tot een juiste afvoer van afvalstoffen. Vaste stoffen moeten sowieso niet door het riool worden afgevoerd. Het gaat hier dan om onder meer vezeldoekjes, maandverband, condooms, swifferdoekjes, oude medicijnen en houders voor wc-verfrissers. Maar ook boter, jus, frituurvet, afgewerkte olie, terpentine en verfresten horen niet het riool. Ze laten het riool dichtslibben of zijn giftig voor de bacteriën die in de zuiveringsinstallatie het afvalwater schoonmaken.