Gemeente Gilze en Rijen


* 280 woningen in laatste deel Vliegende Vennen (lees verder)
* KPN heeft UMTS-mast in Gilze geplaatst (lees verder)
* Concepten voor inrichting 30 en 60 km-gebieden klaar (lees verder)
10 maart 2006
280 woningen in laatste deel Vliegende Vennen

Voor de realisatie van het laatste deel van de uitbreidingswijk Vliegende Vennen in Rijen heeft het college het voorontwerp bestemmingsplan Vliegende Vennen Noord-Oost vastgesteld. In het nu voorliggende ontwerp zijn 280 woningen opgenomen: 264 grondgebonden woningen en zestien appartementen.

In hoofdlijnen is het ontwerp opgebouwd uit een middengebied met reguliere woningbouw en drie flanken met bijzondere bebouwing. In de noordflank aan de Zwarte Dijk zal het bestaande beeld van ruime vrijstaande woningen worden doorgezet. De oostflank zal ruimte geven aan retentievijvers (vijvers die het water langer vasthouden) en daarbinnen zijn patiowoningen en bijzondere woningtypes gepland. De zuidflank wordt gevormd door een parkstrook met daarlangs een royale stedelijke wand, een spiegeling van de bebouwing aan het Mathilde Wibautplein. De wijk wordt ontsloten via een aantal wegen naar de Marga Klompélaan.
Als onderdeel van de inspraakprocedure zal een informatieavond worden georganiseerd. Meer informatie hierover volgt nog. Top

10 maart 2006
Tegen wens gemeente
KPN heeft UMTS-mast in Gilze geplaatst

Maandag 6 maart heeft KPN Mobiel een UMTS-antenne geplaatst aan de Jagilstraat in Gilze. KPN was ervan op de hoogte dat de gemeente Gilze en Rijen tegen het plaatsen van UMTS-masten is, zolang internationaal onderzoek naar de gezondheidsgevolgen van de straling van UMTS-masten niet is afgerond. Het college heeft KPN per brief laten weten zeer ontstemd te zijn over de handelswijze van het telecommunicatiebedrijf, zeker omdat KPN op de hoogte was van de onrustgevoelens bij omwonenden. Verder neemt het college het KPN hoogst kwalijk dat zij de gemeente en omwonenden niet vooraf op de hoogte hebben gebracht van de werkzaamheden.

Op 5 januari 2006 heeft KPN een verzoek bij de gemeente ingediend om een hijskraan te mogen plaatsen ten behoeve van werkzaamheden aan de antennemast van KPN Mobiel, die zich bevindt aan de Jagilstraat 43 in Gilze. Op 25 januari 2006 heeft wethouder Brouwer over deze kwestie een gesprek gehad met KPN Mobiel. Hij heeft toen aangegeven dat de gemeente geen medewerking wilde verlenen aan de plaatsing van de hijskraan, indien deze gebruikt werd om een UMTS-antenne aan te brengen. Bij de plaatsing van de UMTS-antennes afgelopen maandag heeft KPN geen gebruik gemaakt van een hijskraan. De monteurs zijn in de mast omhoog geklommen om de antennes te plaatsen.

In 2003 heeft de gemeenteraad van Gilze en Rijen een moratorium uitgesproken, wat inhoudt dat de gemeente geen medewerking verleent aan het plaatsen van UMTS-antennes binnen een straal van vierhonderd meter tot woningen. Dit moratorium geldt zolang het COFAM-onderzoek in Zwitserland naar de gevolgen van straling van UMTS-masten niet afgerond is. Binnen Gilze en Rijen is een comité Stop UMTS actief waarmee de gemeente regelmatig overleg voert.
Top

16 maart 2006
Concepten voor inrichting 30 en 60 km-gebieden klaar

De gemeente Gilze en Rijen heeft het conceptinrichtingsplan voor het 30 km-gebied in de wijk Gilze zuid-oost opgesteld. Ook wordt het buitengebied van Molenschot en Gilze aangewezen als 60 km/uur-gebied. Hierin vallen wegen als de Bavelseweg, Biestraat, Ridderstraat en Chaamseweg. Daarnaast is een inrichtingsvoorstel voor de Tilburgsebaan en omliggende wegen opgesteld.

Gilze zuid oost
In de wijk Gilze zuid-oost (tussen Alphenseweg, Heuvel en Aalstraat) worden maatregelen getroffen om dit gebied als 30 km-zone in te richten. Er zullen drempels en enkele kruispuntplateaus worden aangelegd. Alle buurtverenigingen hebben een conceptinrichtingsplan gekregen. Degenen die in de directe nabijheid van een geplande verkeersmaatregel wonen, krijgen daarvan schriftelijk bericht.

Buitengebied Molenschot - Gilze
Op alle gemeentelijke wegen buiten de bebouwde kom van Molenschot en Gilze zal een maximumsnelheid van 60 km per uur gaan gelden, met uitzondering van Klein Zwitserland en Nerhoven. Op enkele kruispunten zullen daartoe plateaus of markeringen worden aangebracht en verschillende wegen krijgen verkeersdrempels en markering. Ook hier zal naar alle buurtverenigingen en bewoners in het gebied een conceptinrichtingsplan worden gestuurd.

Op Bavelseweg, Biestraat en Chaamseweg is vanwege de invoering van de maximumsnelheid van 60 km/uur de aanleg van wegvakplateaus en een aanpassing van de markering voorzien. Op de Biestraat zal bovendien markering voor een zogenaamde fietssuggestiestrook komen.

Op de Tilburgsebaan zijn enkele verkeersplateaus gepland en zal de wegmarkering worden aangepast.

Van 14 maart tot en met 4 april 2006 kunnen belanghebbenden in het gebied reageren op de plannen. De tekeningen liggen ter inzage bij de gemeentebalie in het gemeentehuis en bij de bibliotheek in Gilze.

Na de reactieperiode stelt het college het definitieve plan vast, waarna dat in de raadscommissie Ruimte besproken zal worden. In de raadsvergadering van 29 mei aanstaande heeft de gemeenteraad het laatste woord.
Top