AutoRai

Dubbelslag voor Repsol Mitsubishi Ralliart in Patagonia-Atacama Rally

(3/20/2006)
Het nieuwe Cross-Country seizoen is voor Mitsubishiâs Luc Alphand en Joan Roma goed van start gegaan met een eerste en een tweede plaats in de prachtige, maar zware Patagonia-Atacama rally. Dakar-winnaar Luc Alphand en Joan Roma reden beide met een Mitsubishi Pajero Evolution en finishten op 16 maart in de noordelijke Chileense stad Iquique. De Zuid-Amerikaanse rally lijkt qua omstandigheden op de Dakar Rally, met name omdat er dit jaar veel serieuze zandduinen in het parcours zaten. En het gaf dan ook veel voldoening om deze lange en zware rally te winnen, temeer omdat Mitsubishi er door pech niet in slaagde de voorgaande editie te winnen. Er was deze keer dus min of meer sprake van een ingeloste belofte, wat overigens niet betekende dat het zonder slag of stoot ging. Integendeel.

De Braziliaan Mauricio Neves ging na de eerste proef van 250 kilometer verrassenderwijs aan de leiding, terwijl Alphand een wiel beschadigde op een âoverstekendâ rotsblok in een langzame en technische sectie van deze proef. Hij moest een wiel lenen van teamgenoot Roma, die overigens ook al flinke vertraging had opgelopen. Bovendien moesten ze ook nog even âafrekenenâ met Guillermo Spinelli, die prima onderweg was in een door een privé-team gerunde Mitsubishi Pajero.

Onderlinge strijd
Ook waren er nog de Russen in een snelle Buggy, die uiteindelijk als derde eindigden. Maar de echte strijd ging in de tweede helft van de rally â na een spectaculaire publieksproef in Santiago de Chile â overduidelijk tussen de Alphand en Roma. Laatstgenoemde won deze Special Stage en mocht als eerste koers zetten richting La Serena. Alphand wist Roma echter te achterhalen omdat de Spanjaard in zware zandduinen problemen met de koppeling kreeg en dit onderdeel zelfs moet vervangen. Alphand maakte vervolgens in de qua landschappelijke schoonheid adembenemende, maar slopende 675 kilometer naar de (koper)mijnbouwstad Antofagasta geen fouten meer. En hoewel Roma daar sneller was dan Alphand ging de Dakar-winnaar van dit jaar ook in Zuid-Amerika met de hoogste eer strijken.

BedrijfsautoRAI.nl