Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Karavaan schenkt scholen Baarn schaakborden

De Baarnse Schaakvereniging (www.baarnseschaakvereniging.nl) bestaat zestig jaar en dat wordt gevierd. In de maanden maart en april zal een schaakkaravaan de basisscholen in Baarn afgaan, om het schaakspel onder de jeugd te brengen. Afgelopen vrijdag was de Bestevaerschool het vertrekpunt van de karavaan. Er werden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo was er een schaakles over de paardsprong, een wedstrijd zet-de-stukken-zo-snel-mogelijk-in-de-beginstelling en een schaakverhaal. Ook de film Lang Leve de Koningin en een simultaan door twee jeugdspelers van de Bestevaer trokken de nodige aandacht. In twee keer een uur tijd kregen 150 kinderen van de Bestevaer een eerste kennismaking met het schaakspel.

150 kinderen kregen een eerste introductie in het schaakspel

Labcom
De Schaakvereniging wil met zijn jubileum het schaken op scholen (nog) meer populair maken. Daarom geven ze als cadeau aan elke school zes schaakspelen. Dit cadeau werd aangeboden door Jan de Zoete, directeur van sponsor Labcom (www.labcom.nl), die aangaf dat zijn bedrijf niet alleen een schaakstuk in zijn logo heeft, maar ook als motto 'De beste zet in ontwikkeling' heeft. Zijn bedrijf probeert, net als bij schaken, op een strategische manier de beste zet voor organisaties, vaak ook in het onderwijs, te bedenken.
Het bezoek was erg geslaagd en de directeur van de Bestevaer was blij met het cadeau en beloofde dat de borden goed gebruikt gaan worden.

(Pascal Losekoot)

---

Martijn Dambacher oppermachtig in Voorjaarstoernooi ASV

Het Voorjaarstoernooi van ASV is met overmacht gewonnen door Martijn Dambacher. De speler van Utrecht had na zes opeenvolgende overwinningen de titel al binnen. Met opmerkelijk gemak hield Dambacher de concurrentie van zich af. In de vijfde ronde rekende hij af met John Cornelisse, die tot dat moment een half punt achterstond. De koningsaanval over de open h-lijn besliste nog niet, maar toen de druk in het centrum werd opgevoerd verloor Cornelisse een kwaliteit. Vanaf dat moment was het verschil tussen Dambacher en de rest van de spelers anderhalf punt en zo bleef het tot het einde.

In de schaduw van Dambacher was het spel van Robin van Kampen het opvallendst. De elfjarige schaker uit Baarn bleek vooral in gierende tijdnood koelbloedig. Zo hield hij een verloren stelling tegen de ASV-er Wouter van Rijn remise en won het talent een verloren stelling van Sander van Eijk (Wageningen) door diens onreglementaire zet in de laatste seconden van de partij. Van Kampen kwam evenals drie ASV-ers tot vijf punten. Titelverdediger Otto Wilgenhof was een van hen. De Dierenaar verloor al vroeg in het toernooi van Sander van Eijk en Wouter van Rijn. Dankzij een fenomenale eindsprint restte toch de gedeelde twee plaats. Wouter van Rijn en Remco de Leeuw kwamen ook tot vijf punten.

De B-groep werd een prooi voor Tony Hogerhorst. De speler van ASV 6 kwam evenals Youri Gerritse tot zes punten, maar Hogerhorst werd winnaar op weerstandspunten. Hogerhorst leek na een start van vijf uit vijf in het zicht van de haven nog te stranden na een nederlaag tegen SMB-voorzitter Desiré Fassaert. Winst op Michiel Jansen in de slotronde bracht toch nog de verdiende toernooiwinst.

In de C-groep was Joop van den Bergh met zes punten winnaar. Hier kwam Jaco Reiding met een gelijk puntenaantal weerstandspunten tekort. Achter dat duo eindigde een grote groep jeugd van De Toren. Justin Günther en Jan van Dorp deelden de derde plaats met 5½ punt. Voor uitgebreide verslagen en eindstanden kunt u terecht op www.asv-schaken.nl.
(Erik Wille)

---

Joost van Ruitenburg wint 19e Open Schaakmarathon van Spijkenisse

Joost van Ruitenburg heeft de 19e Open Schaakmarathon van Spijkenisse op zijn naam geschreven. Hij won deze uitputtingsslag over 15 ronden met een score van 13½ uit 15 partijen en bleef daarmee drievoudig winnaar en kampioen van vorig jaar Rick Lahaye een half punt voor. Local hero Rick Lahaye, eerder dit seizoen nog winnaar van het Open Kampioenschap van Spijkenisse, verloor de onderlinge ontmoeting in de vierde ronde en dit bleek achteraf beslissend te zijn voor de strijd om de eerste plaats.

Winnaar van Ruitenburg, spelend voor RSR Ivoren Toren uit Rotterdam, verloor één partij in de tiende ronde tegen de uiteindelijke nummer drie, Albert Termeulen. Echter, zijn concentratie en vechterslust zorgden ervoor dat hij geen steekje meer liet vallen, zodat hij na de laatste ronde de felicitaties in ontvangst kon nemen.

In het achterveld gingen Teus Slotboom jr., Marcel Verschoor en jeugdspelers Lennard den Boer en Simone 't Mannetje er met de prestatieprijzen vandoor. De deelnemers begonnen hun eerste wedstrijd om 10.00 uur 's ochtends en speelden de laatste partij om 23.00 uur 's avonds. Gedurende het toernooi moesten een aantal mensen wegens vermoeidheidsverschijnselen opgeven, maar het merendeel van de deelnemers haalde de finish. Op dit zeer gezellige evenement, dat georganiseerd werd door Schaakvereniging Spijkenisse en mede mogelijk gemaakt is door Simple Hosting, kwamen 55 schakers af van binnen en buiten de regio.
(Maurits van der Linde)

---