Gemeente Harderwijk


Zwollenaar Lanning informateur in Harderwijk

De zeven partijen in de nieuwe gemeenteraad van Harderwijk hebben donderdagavond ingestemd met de benoeming van de heer R. Lanning als informateur voor een nieuw college van burgemeester en wethouders. De Zwollenaar Lanning (CDA) was lid van provinciale staten van Overijssel en vervolgens 18 jaar gedeputeerde. Later was hij waarnemend burgemeester in drie gemeenten: Hardenberg, Olst-Wijhe en Haaksbergen. Daarnaast had en heeft hij nog verschillende bestuursfuncties. Hij begint maandag met de gesprekken met de zeven partijen.

Tot benoeming van een informateur van CDA-huize was eerder deze week besloten. Lijsttrekker H. Eijsenga (CDA) verklaarde dat hij bewust heeft gekozen voor een informateur van buiten Harderwijk die ten aanzien van de politieke verhoudingen in onze gemeente niet bevooroordeeld

Over de informatieopdracht zijn de volgende afspraken gemaakt: 1. Onderzoek de verschillende mogelijkheden om (een) bepaalde coalitie(s) te vormen, die programmatisch gezien wat de hoofdzaken betreft op één lijn zit (zitten) dan wel een grote mate van binding met elkaar heeft (hebben) of de bereidheid heeft (hebben) door onderhandeling op één lijn te komen dan wel tot een binding te komen; En die kan (kunnen) rekenen op een (ruime) meerderheid en draagvlak in de gemeenteraad van Harderwijk;

2. Inventariseer de thema's die in een politieke raadsagenda voor de komende raadsperiode zouden moeten worden opgenomen en bespreek de procedure tot vaststelling daarvan in relatie tot een coalitie-akkoord.

Verwacht wordt dat het rapport van de informateur kan worden besproken in een volgende bijeenkomst op donderdagavond 30 maart. De besprekingen zijn openbaar.