Gemeente Amsterdam

Meer vrouwen in Amsterdamse politiek

20 maart 2006
---
O+S In de nieuwe Amsterdamse gemeenteraad zijn bijna evenveel vrouwen als mannen gekozen: 22 tegen 23. In alle fracties is de verhouding nagenoeg gelijk, zij het dat vrouwen bij de VVD net iets minder en bij GROENLINKS net iets meer dan evenredig vertegenwoordigd zijn. Deze samenstelling is niet het gevolg van voorkeurstemmen maar van de evenwichtige samenstelling van de kandidatenlijsten. In 2002 begon de gemeenteraad met 25 mannen en 20 vrouwen.

2006_nieuws_verkiezingen_vrouwen (13 Kb) In de stadsdelen is het aandeel gekozen vrouwen aanzienlijk toegenomen. Een belangrijke oorzaak is de grote winst van de PvdA, die relatief veel vrouwen op de kieslijst had staan. De nieuwe raad van stadsdeel Zuidoost telt de meeste vrouwen: 48,3% tegen vier jaar geleden 27,6%. Het minst zijn vrouwen vertegenwoordigd in de nieuwe raad van stadsdeel Osdorp: 24,0% tegen 23,8% vier jaar geleden. Overigens kan de samenstelling van de raden na de vorming van de bestuurscolleges nog wijzigen.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 zijn veel meer voorkeurstemmen uitgebracht dan vier jaar geleden. In 2002 ging 68,0% van alle stemmen naar de lijstrekkers van de in de gemeenteraad vertegenwoordigde partijen, nu was dat 43,6%. Ahmed Aboutaleb, nummer twee op de lijst van PvdA, behaalde de meeste voorkeurstemmen van alle gekozen kandidaten, ruim 46.000. In 53 stembureaus kreeg hij de helft of meer van alle op de PvdA uitgebrachte stemmen. Stembureau 102, Loods 6 aan de KNSM-laan, spant met 59,7% de kroon. In de toptien zijn verder vooral bureaus uit Zeeburg (nieuwbouw) en Centrum vertegenwoordigd, daarna volgen ook bureaus in Amsterdam Oud Zuid, Oud-West, Oost/Watergraafsmeer en (de nieuwbouw van) Slotervaart. De laagste scores zijn vooral te vinden in Stadsdeel Zuidoost, met stembureau 743, OBS Bijlmerhorst, als hekkensluiter (13,5%).

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 hebben alle lijsttrekkers minder stemmen gekregen dan vier jaar geleden. Uitzondering is Laetitia Griffith, die ongeveer hetzelfde aandeel kreeg als haar voorganger Geert Dales.