Gemeente Borger-Odoorn


20-03-2006
Hennepconvenant door gemeenten, politie, woningcorporaties en openbaar ministerie ondertekend

Vandaag hebben Wooncom, Domesta, Woonservice Drenthe, Essent Netwerk b.v. het openbaar ministerie de politie en de gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen het Hennepconvenant Zuidoost-Drenthe ondertekend. De overeenkomst heeft tot doel gezamenlijk op te treden tegen de illegale hennepkweek.
In het contract zijn daarom afspraken gemaakt over het tegengaan van hennepplantages in de gemeenten Borger- Odoorn, Coevorden en Emmen.

In het contract is vastgelegd dat de partijen zich om te beginnen, de komende vier jaar gezamenlijk inzetten om illegale hennepplantages tegen te gaan in de gemeenten Borger- Odoorn, Coevorden en Emmen. Er kan sprake zijn van brandgevaar door overbelasting of kortsluiting van electrische bedrading, stankoverlast, misbruik van woningen, schade aan huurwoningen, diefstal van electriciteit, misbruik van sociale zekerheidsuitkeringen en huursubsidie etc. Bovedien is het telen van hennep strafbaar gesteld in de Opiumwet. Vele instellingen en burgers worden hierdoor getroffen en in algemene zin wordt de veiligheid en gezondheid van burgers daadwerkelijk in gevaar gebracht.

Uitgangspunt van dit convenant is dat iedere partij een actieve bijdrage levert aan het tegengaan van illegale hennepteelt. Een kleine greep uit de te leveren inspanningen per partij; De politie coordineert ontmantelingsacties, houdt toezicht op ontruiming en afvoer van in beslag genomen goederen. Het openbaar ministerie is er o.a. voor de vervolging van de daders zowelindividuen als criminele organisaties. De woningbouwcorporaties melden informatie aan politie, treffen maatregelen tegen henneptelers en leveren bijstand bij ruimingen van eigen woningbezit. De gemeenten vervullen een rol in de communicatie van de gemeente Emmen. Ook treffen ze maatregelen tegen henneptelers zoals de aanpak van uitkeringsfraude. Essent treft o.a. maartegelen tegen diefstal van elektriciteit en tegen elektrisch onveilige situaties.

Het contract is ondertekend door de burgemeesters van de gemeenten dhr. C. Bijl (Emmen) mevr. T. Slagman-Bootsma (Borger-Odoorn) en dhr. B.J. Bouwmeester (Coevorden) door vertegenwoordigers van de woningcoporaties dhr. A.W.M. Selten (Wooncom) dhr. H.A.Voortman (Domesta) en Dhr. J. van der Meer (Woonservice). Voor Essent Netwerk b.v heeft de heer Jans-Rat ondertekend. Voor de politie district Zuidoost-Drenthe mevr.A. Vellinga, en namens het openbaar ministerie Dhr. M.A.A. van Capelle.