Pzo

PZO: minimumtarieven voor zzp'ers in CAO's ridicuul

Den Haag, 20 maart 2006 - De FNV vindt dat er in CAO's afspraken worden gemaakt over minimumtarieven voor zzp'ers. Een volstrekt ridicule gedachte volgens de Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO). De CAO regelt de arbeidsverhouding tussen werkgever en werknemer. Het past niet om daarin ook de relatie van een opdrachtnemer met zijn opdrachtgever te regelen. Bovendien is de zzp'er geen partij bij een CAO. Dit betekent dus dat derden over zijn tarieven gaan onderhandelen, terwijl hij daarover zelf niets heeft te zeggen. PZO roept werkgeversorganisaties daarom op geen medewerking te verlenen aan de plannen van de FNV.

PZO krijgt de indruk dat de FNV de neiging heeft de zzp'er weer meer als werknemer te zien. Dat is onzin. Alle inspanningen van de afgelopen jaren om het kleinschalig ondernemerschap en het zzp-schap te bevorderen, worden daarmee in één klap te niet gedaan.

De FNV wil met haar plan oneerlijke concurrentie van zzp'ers uit de nieuwe EU-lidstaten voorkomen én zzp'ers tegen zichzelf in bescherming nemen. PZO heeft begrip voor de gesignaleerde problemen, maar de CAO is volgens PZO niet de geëigende plek om dat op te lossen. Het plan van de FNV zal tot allerlei praktische afbakeningsproblemen leiden en daardoor de administratieve lasten flink laten toenemen. PZO wil graag over een oplossing voor de gesignaleerde problemen meedenken en pleit in dat verband al jaren voor een plek voor zelfstandigen in de Stichting van de Arbeid en de Sociaal-economische Raad

PZO is de onafhankelijke belangenbehartigingsorganisatie voor zelfstandige ondernemers. De organisatie werd opgericht in 2002 en vertegenwoordigt op dit moment direct en indirect enkele tienduizenden zelfstandigen in tal van sectoren.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO)
mr. Roel Masselink, secretaris

070 - 3490375 of 06 - 52454979
www.pzo.nl