FNV

Sapa-werknemers krijgen geen salaris maar wel visite

Als gevolg van de protestacties van de 32 werknemers van Sapa uit Etten-Leur weigert de directie loon over de maand maart uit te betalen. Sinds vrijdag 3 maart staken de 32 werknemers van de vestiging in Etten-Leur voor langere tijd uit protest tegen de voorgenomen sluiting.

Sinds afgelopen vrijdag posten de werknemers uit protest voor de vestiging in Etten-Leur. Gisteren hielden ze een boerenoptocht bij het hoofdkantoor in Hoogezand.

De directie wil de stakers straffen door ze geen loon over maart te betalen. FNV Bondgenoten gaat hiertegen actie ondernemen. Bestuurder Ralph Smeets van FNV Bondgenoten: Het is een overtrokken reactie van de directie dat zeker niet bijdraagt aan een oplossing. Bovendien is het niet terecht dat Sapa de laatste twee weken van maart, die nog moeten komen, ook niet uit wil betalen. Blijkbaar gaan ze ervan uit dat de staking nog wel een paar weken zal duren.

De werknemers krijgen vanmiddag bezoek van een PvdA-delegatie uit de gemeente Etten-Leur. Om 15.30 uur zullen de PvdA-raadsleden de werknemers een hart onder de riem steken en hun solidariteit betuigen. Al eerder schaarde de burgemeester zich achter de werknemers door middel van een brief die hij heeft gestuurd naar de directie. Hierin pleit de burgemeester voor het behoud van werkgelegenheid en een goed sociaal plan.

Vakbondsbestuurder Ralph Smeets: Wij zijn te allen tijde bereid om met de directie om de tafel te gaan zitten om te praten over een goed sociaal plan. Maar we willen eerst een onafhankelijk onderzoek naar de nut en noodzaak van de voorgenomen sluiting. Er is niet eens gezocht naar alternatieve mogelijkheden voor het behoud van de werkgelegenheid.

Vorig jaar december kondigde de directie de voorgenomen sluiting aan van de vestiging in Etten-Leur. De vestiging in Hoogezand blijft wel open. Bij Sapa Etten-Leur werken nu nog 32 mensen die allemaal lid zijn van FNV Bondgenoten.
---