Kostenbesparing bij verslaglegging gemeenten is mogelijk

UTRECHT, 20060320 -- Sinds kort werken Het Notuleercentrum en NOTULmaster samen aan de ondersteuning van Nederlandse gemeenten op het gebied van verslaglegging van raads- en commissievergaderingen. Door deze samenwerking kunnen de gemeenten nu de verslaglegging op een kostenbesparende en innovatieve wijze regelen. Bijkomend voordeel is de enorme transparantie voor de burger, die nu nog beter kan worden geïnformeerd.


"Alle gemeenten in Nederland kunnen profiteren van deze samenwerking" meent directeur Anja Ritzerfeld van Het Notuleercentrum. NOTULmaster biedt de infrastructuur waarmee raadsnotulen en andere stukken eenvoudig via de bestaande website van de gemeente beschikbaar worden gemaakt voor de burger.
Via intranet worden ook raadsleden en medewerkers van de gemeenten op deze wijze voorzien van een zeer toegankelijk bestuursinformatiesysteem.
De notulisten van Het Notuleercentrum maken de notulen en verwerken indien gewenst zelfs de notulen op de gemeentelijke website.

"Eigenlijk is het verwonderlijk dat deze samenwerking niet eerder tot stand is gekomen" aldus Arno van Herk van NOTULmaster. "Beide partijen zijn landelijk opererende organisaties en hebben de Nederlandse gemeenten als doelgroep. Door deze samenwerking kan een gemeente precies het gewenste pakket samenstellen. Dus bijvoorbeeld kiezen voor alleen de infrastructuur, maar ook voor een compleet pakket inclusief notulisten en de publicatie op de website".

Ook de tijd is 'rijp'. Nu, vlak na de gemeenteraadsverkiezingen, moeten alle gemeenteraden afspreken hoe zij de verslaglegging regelen. Het traditionele woordelijke verslag wordt steeds meer vervangen door kortere verslagen waarin vooral de besluiten en toezeggingen centraal staan. Daarnaast wordt vaak een complete geluidsopname van de vergadering gemaakt.
Met NOTULmaster krijgt de burger toegang tot de schriftelijke verslagen én de geluidsopnamen, waarbij met behulp van innovatieve zoekfuncties de benodigde informatie (ook audio fragmenten) snel kan worden teruggevonden. De kosten van verslaglegging worden hierdoor lager, zonder dat belangrijke details verloren gaan. Uiteraard voldoet NOTULmaster aan alle wettelijke bepalingen voor de verslaglegging en archivering.

"De notulen die we met NOTULmaster maken zijn erg gebruikersvriendelijk" zegt Karin Lambregtse, raadsgriffier van de Gemeente Vlist. "De uitgebreide zoekfunctionaliteit en vooral ook het integrale aanbod van aan elkaar gerelateerde informatie (zoals besluiten, verslagen, beleidsstukken, audiobestanden en sprekers) maakt dat een raadslid zeer snel voor hem of haar relevante punten kan terugvinden".

Over de samenwerkingspartners:
Het Notuleercentrum is het expertisecentrum van Nederland op het gebied van het notuleren. De landelijke notuleerservice bestaat ruim 10 jaar en Het Notuleercentrum is met jaarlijks ruim 100 notuleercursussen marktleider op het gebied van het notuleeronderwijs.

NOTULmaster is een onderdeel van TQMmaster BV. TQMmaster BV hanteert in haar activiteiten het toepassen van de 'Business Excellence' filosofie van Continu Verbeteren als uitgangspunt. Zij voert dit door in zowel de software oplossingen als de diensten die zij aanbiedt. In 2004 is de module NOTULmaster gelanceerd, specifiek afgestemd op de wensen van Nederlandse griffiers.



Ingezonden persbericht