Provincie Groningen

Lemmer-Delfzijl Honderd biografen schrijven biografie van vaarweg Lemmer-Delfzijl 20 maart 2006

Aan de oevers van de vaarweg Lemmer-Delfzijl schrijven op vrijdag 1 september 2006 honderd biografen de Biografie van de vaarweg Lemmer-Delfzijl. Als landschapsschilders van het woord bemensen honderd schrijvers één dag honderd observatieposten langs de hele vaarweg. Onder hen bevinden zich bekende, landelijk opererende schrijvers (zoals Martin Bril en Annejet van Zijl), maar ook regionale en lokale specialisten, Friestalige- en Groningstalige schrijvers.

De observaties die aan het papier worden toevertrouwd, worden gebundeld in de Biografie van de vaarweg Lemmer -Delfzijl, die eind 2006 verschijnt. De biografie is een project van grafisch vormgever Vanessa van Dam en beeldend kunstenaar / publicist Sjaak Langenberg. Het is een onderdeel van het kunstproject WOORDENSTROOM dat in opdracht van de provincies Groningen en Fryslân wordt uitgevoerd. De organisatie van het project wordt ondersteund door Keunstwurk.

De Biografie van de vaarweg Lemmer-Delfzijl schept een caleidoscopisch beeld van de vaarweg. In honderd verhalen wordt de reikwijdte van de vaarweg zichtbaar gemaakt, in details of vogelvluchtperspectief. De biografie wordt in één dag geschreven en is een momentopname, een panoramafoto van de vaarweg.

De inhoud van de biografie wordt in belangrijke mate bepaald door de locaties aan de vaarweg waar geschreven wordt en de bagage van de schrijvers. Sommige schrijvers bezitten specifieke (historische) kennis over de vaarweg. Anderen zien de vaarweg voor het eerst. Maar vanuit hun beroep of fascinaties wordt affiniteit met één of meerdere aspecten van de vaarweg verondersteld.

Het publiek krijgt op 1 september 2006 de gelegenheid over de schouders van de biografen mee te kijken. Vele disciplines zijn vertegenwoordigd in het bonte gezelschap van schrijvers: een schrijvende binnenvaartschipper die geëmigreerde Friezen in Paraguay, Brazilië, Canada, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland bezocht, een schrijver die Lemmer opnam in 'De Topografie van de Domheid', een stadsdichter die sluiswachter was te Delfzijl, een oud top-schaatser, een journalist die vanuit het Kouvorderhûs aan de vaarweg rondvaarten verzorgt en een schrijver/psychiater die sinds zijn eerste zwemles water haat.

WOORDENSTROOM
De Biografie van de Vaarweg Lemmer-Delfzijl is onderdeel van het kunstproject WOORDENSTROOM dat in opdracht van de provincies Groningen en Fryslân is ontwikkeld. Aanleiding voor het kunstproject zijn de verbeteringswerken; de vaarweg wordt verbreed en verdiept en de doorvaarhoogte van bruggen wordt vergroot.

De Vaarweg Lemmer-Delfzijl, hoofdzakelijk bedoeld voor de beroepsvaart, maakt deel uit van de hoofdvaarweg Amsterdam-Delfzijl, en is een belangrijke schakel in het Europese vaarwegennet. Haar rol voor de aan- en/of afvoer van goederen is ook voor de regio van grote betekenis.

Het project WOORDENSTROOM voorziet in het realiseren van dertien kunstwerken waarin via taal aandacht wordt gevestigd op de onderscheiden aspecten van de vaarweg. Taal, beeld (typografie) en landschap moeten daarbij tot een aansprekend geheel worden gebracht.

Om het beeld van een ononderbroken stroom te benadrukken zullen de voorgenomen werken één van de entrees tot het eind van de vaarweg, elkaar, volgens een lineair principe, in tijd en ruimte opvolgen. De vaarweg is in twaalf tracés verdeeld, zes in Groningen en zes in Fryslân.

In totaal worden twaalf taalkunstprojecten langs de gehele vaarweg gerealiseerd door koppels, geformeerd uit enerzijds typografen/kunstenaars en anderzijds uit dichters/schrijvers. Het dertiende project van Vanessa van Dam en Sjaak Langenberg is een overkoepelend project voor de hele vaarweg. Inmiddels is de helft van de opdrachten verstrekt. Het totale project zal naar verwachting medio 2007 afgerond worden.

Schrijvers die hun medewerking hebben toegezegd, zijn:

Hans Aarsman
Kader Abdolah
Jan Abrahamse
Carla Alma
Mowaffk Al-Sawad
Maria Barnas
Vincent Bijlo
Wim Boetze
Johannes Boonstra
Matthijs van Boxsel
Martin Bril
Joris van Casteren
Maria van Daalen
Fred Feddes
Jan Glas
Tijs Goldschmidt
Wietze de Haan
Willem van der Ham
Jan Heida
Haro Hielkema
Sietse van der Hoek
Theodor Holman
Ultsje Hosper
Edward Houting
Atte Jongstra
Peter Karstkarel
Annemarie Kok
Marga Kool
Douwe Kootstra
Saskia Kunst
Nicolaas Matsier
Tracy Metz
Peter Middendorp
Ineke Noordhoff
Ronald Ohlsen
Jannie Regnerus
K. Schippers
Huib Schreurs
Meindert Schroor
Steven van Schuppen
Albertina Soepboer
Hylke Speerstra
Aafke Steenhuis
Arie Storm
Meindert Talma
Willem Tjerkstra
Willem van Toorn
Henk van der Veer
Pieter Verhoeff
Abe de Vries
Piet Vollaard
Marjoleine de Vos
Annejet van Zijl
Gerrit Jan Zwier

Voor meer informatie over de vaarweg Lemmer-Delfzijl, kijk op www.lemmer-delfzijl.nl

20 maart 2006