Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Voortgangsbericht over het expertisecentrum gelijke behandeling en handicap
---

Gelijke behandeling en non-discriminatie op grond van handicap en chronische ziekte staan nog in de kinderschoenen. De eerste stap naar volledige rechtsbescherming dateert van 1 december 2003. In 2004 is in het kader van het project Gelijk=Gelijk veel voorlichting gegeven over de nieuwe wetgeving. Een nieuw werkterrein vergt echter meer inspanning om structureel ingebed te kunnen worden. Documentatie en analyse van maatschappelijke ontwikkelingen die impact hebben op de rechtspositie van mensen met een functiebeperking is een eerste vereiste. Wat daaraan ontbreekt en toegevoegd moet worden is een expertisecentrum om kennis te verzamelen, te structureren en te verspreiden.

In de afgelopen maanden is onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een zelfstandig expertisecentrum. Geconstateerd is, dat rekening gehouden moet worden met het gegeven, dat er geen ministerie is dat zich laat aanspreken op de coördinatie van gelijke behandeling en dat er sprake is van opgelegde fusering van bestaande expertisecentra gelijke behandeling en andere expertisecentra. Tegelijkertijd is er sprake van een nieuw te vormen organisatie die een centrale positie krijgt in de expertise op alle gronden van non-discriminatie en gelijke behandeling, waaronder dus de grond handicap of chronische ziekte.

Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR), dat met de Landelijke Vereniging Anti Discriminatie Bureau s (LV ADB) gaat fuseren tot een nieuwe organisatie krijgt deze centrale rol. Het is de bedoeling dat deze nieuwe organisatie verantwoordelijk wordt voor het ontwikkelen van expertise dan wel het verkrijgen of inkopen van de expertise bij bestaande kenniscentra. Voor de grond handicap ontbreekt echter een dergelijk expertisecentrum.

Inhoudelijk gezien ligt het in de lijn om de expertise op alle gronden samen te voegen. Immers ook het Openbaar Ministerie (handhaving) en de ADB s (melding en registratie) behartigen alle gronden. Ook de Commissie Gelijke Behandeling is werkzaam voor alle gronden. Verder doet een breed georiënteerde organisatie recht aan het gegeven dat sprake kan zijn van samenloop van discriminatiegronden (handicap en vrouw, handicap en ras etc.)

Rekening houdend met de geschetste situatie heeft het bestuur van de CG-Raad geconstateerd, dat aanhaken bij de nieuwe organisatie van LBR/LV ADB voordelen en kansen biedt voor het gestalte geven van expertise als het gaat om expertise op de grond handicap en chronische ziekte, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Voorwaarden voor aanhaken bij de nieuwe organisatie LBR/LV ADB zijn:


* de nieuwe organisatie moet zich van meet af aan profileren als kenniscentrum voor meerdere gronden waaronder handicap en chronisch ziekte (naam, huisstijl, werving personeel, programma etc.). Het huidige imago van rassendiscriminatie moet daarmee verdwijnen;

* de nieuwe organisatie moet kunnen beschikken over voldoende middelen om mensen aan te trekken met deskundigheid op de grond handicap en chronische ziekte;

* de nieuwe organisatie moet zich niet hoeven te beperken tot de terreinen die onder wetgeving gebracht zijn (arbeid en beroepsonderwijs). Het brede terrein van de gelijke behandeling van mensen met een handicap of chronische ziekte moet tot de taken van de nieuwe organisatie behoren;

* in de bestuurlijke organisatie moet rekening gehouden worden met deskundigheid ten aanzien van de grond handicap en chronische ziekte;

* gedurende enkele jaren moet een stevige impuls wordt gegeven aan de expertise voor de grond handicap/chronische ziekte om deze goed op de kaart te zetten.

De CG-Raad zal deze keuze officieel kenbaar maken aan betrokken ministeries en het LBR/LV ADB inclusief de te stellen voorwaarden. Van de zijde van de CG-Raad mag een bijdrage verwacht worden in het verkrijgen van voldoende middelen voor de nieuwe organisatie om de expertise op de grond handicap en chronische ziekte daadwerkelijk vorm te geven, uiteraard in overleg en samenwerking met betrokken organisaties. In het kader van inclusief beleid zullen de verschillende ministeries worden aangesproken op hun (financiële) beleidsverantwoordelijkheid in deze. Ook zal erop worden toegezien dat voldaan wordt aan de voorwaarden en waar mogelijk zal hieraan een bijdrage worden geleverd.

Verdere informatie is te verkrijgen bij Marianne Kroes en Gerda van Piggelen, 030 - 291 66 00.

(Geplaatst: 20 maart 2006)

---