Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zorgverzekeraars nog niet klaar voor elektronisch declareren

Heemstede, 20 maart 2006 - Met de introductie van de Basisverzekering wil de overheid de administratieve lasten voor de zorgaanbieders terugdringen door het elektronisch declareren een impuls te geven. De heer Homan, directeur van de ANT (Associatie Nederlandse Tandartsen) en de heer de Kok, algemeen directeur van De Kesteren Groep stellen echter dat het tegenoverstelde aan de orde is.

De overheid heeft met de Basisverzekering sterk ingezet op het terugdringen van de administratieve lasten in de zorgsector door onder andere het elektronisch declareren tussen tandartsen en zorgverzekeraars te stimuleren. De zorgverzekeraars ondersteunen dit overheidsbeleid, omdat zij hierdoor aanzienlijke kostenbesparingen realiseren. Om die reden wordt in de contracten tussen zorgverzekeraars en tandartsen opgenomen dat de tandarts verplicht wordt om declaraties digitaal aan te leveren bij de zorgverzekeraar.

Minister maakt toezeggingen niet waar
Ondanks toezeggingen van minister Hoogervorst dat de zorgverzekeraars klaar zouden zijn voor de veranderingen bewijst de huidige praktijk het tegendeel. Dhr. Homan: 'Net als de huisartsen worden ook de tandartsen geconfronteerd met achterstanden bij de zorgverzekeraars'. 'De softwaresystemen en organisatie van de zorgverzekeraars zijn nog niet klaar voor de digitale wijze van declareren. Dit leidt tot verstoringen en vertraging in de afhandeling van de declaraties waarvan tandartsen en patiënten de dupe zijn'. Ook de serviceorganisaties die werkzaam zijn in de afhandeling van declaraties in de zorgsector ondervinden hier veel last van. Aangezien deze organisaties op grote schaal declaraties afhandelen voor tandartsen is het van belang dat de processen volledig elektronisch kunnen verlopen en de doorlooptijden kort zijn.

De Kesteren Groep
Een van de grootste serviceorganisaties voor tandartsen, De Kesteren Groep, bevestigt dat de declaratieprocessen ernstig verstoord worden. 'De automatiseringssystemen van de zorgverzekeraars zijn onvoldoende ingericht op deze nieuwe wijze van declareren, waardoor de afhandeling van declaraties traag verloopt', aldus De Kok. 'Onze opdrachtgevers hoeven zich echter geen zorgen te maken over de uitbetaling van ingediende declaratiebestanden. De Kesteren Groep heeft voldoende maatregelen getroffen om de uitbetalingen te kunnen garanderen'. EINDE PERSBERICHT

Noot aan de redactie,