FNV Bondgenoten principeakkoord CAO Groothandel Bloemen

Fnv bondgenoten

FNV Bondgenoten bereikt principeakkoord CAO Groothandel Bloemen en Planten

Afgelopen vrijdag is met werkgevers uit de groothandel Bloemen en Planten een principeakkoord bereikt over de CAO. De CAO gaat in op 1 juli 2004 en loopt tot en met 31 december 2007. De circa 20.000 werknemers in de branche ontvangen een structurele loonsverhoging van 3,6% (per 1 juli 2006: 2,6% en per 1 januari 2007: 1%).

Vakbondsbestuurder Hilgo Nusselder: 'We zijn heel blij dat het akkoord is bereikt. De werknemers krijgen door de nieuwe CAO eindelijk weer zekerheid want sinds juli 2004 had de groothandel Bloemen en Planten geen CAO meer. Daarom leggen we het principeakkoord ook met een positief advies voor aan onze leden.'

De CAO-onderhandelingen zijn zeer moeizaam verlopen. Groot struikelblok vormde de collectieve pensioenregeling. De Groothandel Bloemen en Planten was één van de weinige sectoren zonder zo'n regeling. Echter, per 1 januari 2007 komt er een pensioenregeling voor de hele sector op basis van een beschikbare premieregeling. Daarnaast wordt er gestreefd naar de inrichting van een pensioenfonds per 1 januari 2007. Jongeren kunnen vanaf 21 jaar meedoen aan de pensioenregeling.

Voorts zijn er afspraken gemaakt over aanvulling van loon bij ziekte; in de nieuwe CAO wordt er in het eerste en tweede ziektejaar aangevuld tot 90%. Naast een collectieve levensloopregeling betalen werkgevers eenzesde van de kosten voor kinderopvang. Om de naleving van de CAO te bevorderen krijgt de Commissie van Toezicht meer handvatten. Tot slot mogen bedrijven in de branche alleen gebruikmaken van uitzendbureaus die erkend zijn door RIA (Register Inleenarbeid Agrarisch) en ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) / NBBU (brancheorganisatie werkgevers).



FNV