tbs-ers veiliger met verlof door nieuw instrument

Efp

Persbericht
20 maart 2006
TBS-ers veiliger met verlof door nieuw instrument
Klinieken kunnen tbs-ers veiliger op verlof laten gaan dank zij een nieuw te ontwikkelen risicotaxatie-instrument. Zo'n instrument zal gebruikt kunnen worden bij het verstrekken van verlof. De kans dat een tbs-er ongeoorloofd afwezig is kan daardoor aanzienlijk dalen. Bovendien wordt de kans dat de tbs-er opnieuw in de fout gaat en een delict pleegt beperkt.

Dit constateert het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie (EFP) in haar onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Minister Donner. Het onderzoek vindt plaats in het kader van het Tweede Kamer-onderzoek naar de tbs sector. Vandaag zal de projectleider van dit onderzoek, Martin Hildebrand (EFP), de resultaten presenteren in de openbare zitting van de Tweede Kamer vanaf 15.15 uur.

Ongeoorloofde afwezigheid werd geanalyseerd met gegevens over onttrekkingen, ontvluchtingen en recidives in de jaren 2000-2005. Het EFP onderzocht welke risicofactoren de beste voorspellers zijn van onttrekkingen tijdens verlof en recidives.

De onderzoeksresultaten pleiten voor een verdere ontwikkeling van dit nieuwe risicotaxatie-instrument. Van essentieel belang hierbij is om rekening te houden met subgroepen patiënten (bijvoorbeeld patiënten met een psychotische stoornis, psychopathische patiënten, zedendelinquenten, et cetera). Met dit instrument kan vervolgens beleid ontwikkeld en geformuleerd worden met betrekking tot de verschillende verlofvormen.

Uit het huidige onderzoek blijkt dat onafhankelijke beoordelaars (dat wil zeggen: niet aan een tbs-kliniek verbonden), mits goed getraind en geïnstrueerd, op basis van dossierinformatie tot vergaande conclusies en belangrijke voorspellingen kunnen komen over het risico op onttrekking, ontvluchting en het risico op recidive. Hierdoor kunnen beslissingen over verlof inhoudelijk beter worden voorbereid en genomen.

Het rapport is te bestellen bij het EFP.