Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Onderzoek leerlingenvervoer leidt tot Kamervragen; Minister van der Hoeven stuurt brief

De PvdA heeft, bij monde van Kamerlid Eijsink, vragen gesteld aan de minister van Onderwijs over de knelpunten bij het leerlingenvervoer.

De PvdA vraagt de minister om een reactie op onder meer de strikte uitvoering van het leerlingenvervoer. Daardoor raken kinderen het aangepast vervoer kwijt. In plaats daarvan krijgen zij een vergoeding voor het openbaar vervoer. Veel kinderen zijn echter te kwetsbaar om alleen met het openbaar vervoer te reizen.

De Kamervragen luiden:


1. Bent u bekend met de artikelen in het Algemeen Dagblad Strijd om vervoer en Haagse taxibedrijven vrezen chaos in vervoer van scholieren? (14 maart 2006)

2. Welke effecten heeft de verplichting tot Europese aanbesteding van het vervoer van kinderen in het speciaal onderwijs op de kwaliteit van dit leerlingenvervoer?

3. Wat betekent de bezuiniging op leerlingenvervoer voor uw oordeel, dat bereikt moet worden dat de naar de gemeenten gedecentraliseerde regeling voldoet aan de uitgangspunten van het leerlingenvervoer en de wensen van de gebruikers?
4. Kunt u in de analyse die u heeft aangekondigd in de brief van 13 maart 2006 over bezuinigingen in het leerlingenvervoer tevens ingaan op de effecten van de bezuinigingen door de gemeenten op het leerlingenvervoer voor de kinderen in het speciaal onderwijs én hun ouders? Wanneer is de analyse gereed?

De CG-Raad heeft, in samenwerking met de FOSS (Nederlandse Vereniging van ouders van kinderen met spraak- taal moeilijkheden) en de NVA (Nederlandse Vereniging van Autisme) en de organisaties uit het project Adviesraden leerlingenvervoer, een notitie naar de minister gestuurd. Daarin staan alle knelpunten met het leerlingenvervoer op een rij. Deze notitie is gebaseerd op onderzoek dat de organisaties in het najaar hebben uitgevoerd.

De minister reageert in een brief van 13 maart op de notitie. Daarin geeft de minister aan een analyse te zullen maken van de knelpunten in het leerlingenvervoer. Verder wijst de minister op de regelgeving voor het leerlingenvervoer.

(Geplaatst: 20 maart 2006)

---