Gemeente Putten

Reactie naar aanleiding van mediaberichten (20-03-2006)
---

Gemeentelijke reactie naar aanleiding van mediaberichten over het proces verbaal dat is opgelegd aan een inwoner van Putten voor het achterlaten van ander afval dan straatafval in een gemeentelijke afvalbak

Voor het ophalen van afval wordt in de gemeente Putten het systeem de vervuiler betaalt gehanteerd. Inwoners moeten hun huishoudelijk afval aanbieden in speciale gemeentelijke afvalzakken. De prijs voor deze afvalzakken is hoger dan een normale afvalzak, omdat de verwerkingskosten (het verbranden) van het afval in de prijs is verwerkt.

Het systeem in Putten werkt goed. Het scheidingsgedrag van de inwoners is hierdoor goed en het inzamelen van afval blijft betaalbaar. Helaas hanteert niet iedere inwoner even netjes de aanbiedingsregels. De huisvuilinzameldienst constateert dat inwoners zich op een andere dan de voorgeschreven wijze van het huishoudelijk afval ontdoen. Jaarlijks zamelt de gemeente namelijk 50 ton zwerfafval in dat is achtergelaten bij gemeentelijke afvalbakken en naast glasbakken en blikbollen. Zon 35 ton (ongeveer 100 vuilniszakken per week) van dit afval is geen straatafval, zoals dat in de afvalstoffenverordening staat omschreven.

Om dergelijk gedrag te corrigeren, heeft de gemeente Putten opsporingsambtenaren, die handhavend optreden bij overtreding van de regels van de afvalstoffenverordening.

Een opsporingsambtenaar schrijft een proces verbaal uit naar aanleiding van eigen waarneming. Het proces verbaal wordt naar justitie gestuurd en uiteindelijk beslist de rechter.

In onderhavig geval heeft de opsporingsambtenaar gezien dat de inwoner uit zijn fietstas twee huishoudelijke afvalproducten haalde en in de gemeentelijke afvalbak deponeerde. Op grond van artikel 26 van de afvalstoffenverordening is dat verboden.

Artikel 26 Achterlaten van straatafval


1. Het is verboden straatafval in de openbare ruimte achter te laten zonder gebruik te maken van de van gemeentewege of anderszins geplaatste of voorgeschreven bakken, manden of soortgelijke voorwerpen.


2. Het is verboden om andere afvalstoffen dan straatafval achter te laten in daartoe van gemeentewege of anderszins geplaatste of voorgeschreven bakken, manden of soortgelijke voorwerpen.

straatafval:

huishoudelijke afvalstoffen van zeer beperkte omvang en gewicht, zoals proppen, papier, sigarettenpeuken, kauwgom, plastic bekertjes en blikjes, verpakkingsmateriaal, etenswaren, niet zijnde klein chemisch afval, ontstaan buiten een perceel.

Deze ambtenaar heeft niet geconstateerd dat de inwoner het afval van de straat heeft opgeraapt, want als hij dit had gezien, had hij het proces verbaal niet uitgeschreven.

De gemeente realiseert zich dat door het bovenstaande soms de goeden onder de kwaden moeten lijden. Misschien was de inwoner volkomen te goeder trouw; dat is voor de gemeente niet controleerbaar.