AutoRai

KNAF Talent First Hans Weijs overheerst Zuiderzeerally

(3/20/2006)
Met achttien maal de snelste tijd op even zoveel klassementsproeven van de Tank S Zuiderzeerally heeft Hans Weijs Jr. zijn visitekaartje afgegeven. De eerste wedstrijd van de Merwede Springs Colt Rally Cup werd een ware zegetocht voor de 19-jarige jongeman uit Elst, die door de nationale Autosportfederatie KNAF werd geselecteerd als KNAF Talent First rijder. Henk Westerbeek finishte als tweede, voor Mark Nieuwlaar.
Lang geleden bezigde Mitsubishi de slogan âde gestaalde perfectieâ. Als ergens betrouwbaarheid en degelijkheid gewenst zijn, dan is het wel in de rallysport, waar mens en machine tot het uiterste worden belast. In de eerste wedstrijd van de Merwede Springs Colt Rally Cup kwamen zes equipes aan de start. Hetzelfde aantal kwam na twee dagen van zware beproevingen rond Emmeloord aan de finish. Dat is een zeldzaam fenomeen in de rallysport. Toch werd er wel degelijk hard geknokt in de Noordoostpolder en op de smalle, bochtige weggetjes in de omgeving van Kampen.

Het was bitterkoud en het parcours bleek heel erg verraderlijk. Tientallen equipes vonden vroegtijdig hun Waterloo, niet zelden omdat het materiaal de geest gaf of de sloten en greppels een te hoge aantrekkingskracht hadden. De zes Mitsubishi Colt bemanningen bleken echter op hun taak berekend. Of het nu de ervaren Edwin Abbring, Henk Westerbeek of André Hof waren, derdejaars rallyrijder Paul Naastepad of, de in de sport debuterende Mark Nieuwlaar en Hans Weijs Jr., ze reden allemaal een uiterst solide wedstrijd.

Verschillen waren er wel degelijk. Van tevoren werd al voorspeld dat Hans Weijs Jr. een kanshebber zou zijn. De zoon van de bekende rallycoureur Hans Weijs bewees zijn uitverkiezing tot KNAF Talent First rijder. Dat de concurrentie niets tegen hem had in te brengen had echter niemand verwacht. Ook Edwin Abbring niet, hoewel die de nodige slagen om de arm had gehouden. âIk kom uit een hele dikke vierwielaangedreven Toyota Celica en ik zal dus wel wat aanpassings-problemen hebbenâ, zo dacht Abbring. Ook Henk Westerbeek verwachtte in eerste instantie niet erg veel. âIk ben een slow-starter en heb, denk ik, wel een heel seizoen nodig om aan mijn nieuwe auto te wennenâ. Van André Hof en Paul Naastepad werden soortgelijke teksten opgetekend. Alleen Mark Nieuwlaar zag de toekomst luchtig in. âIk ben helemaal nieuw in de sport en verwacht dus niets. Het enige dat ik weet is dat ik kan autorijden. En voor de rest kom ik hier om samen met mijn navigator Jan Coert Kaptein te genietenâ.

Na 141 kilometer verraderlijke rallywegen stond Nieuwlaar glimmend van trots op het erepodium. Achter Weijs en Westerbeek had hij verrassend de laatste podiumplaats gepakt. En ook in het pikkedonker rond Kampen sloeg hij zich er knap doorheen, ondanks dat hij daar behoorlijk tegenop had gezien. Alleen Edwin Abbring was zichtbaar teleurgesteld met de afloop, al was hij evenzeer realistisch. âDeze auto vereist een hele andere rijstijl. Ik zal echt aardig wat wedstrijden nodig hebben om me daarin te bekwamen. Zo heb ik op het industrieterrein Nagelerweg mijn voorband stuk gereden. Ik stuurde net wat te strak in en raakte een stoeprand. Dat heeft ons zeker drie minuten gekost en daarmee tevens de zekere tweede plaatsâ, bromde de routinier, die het dit jaar als taak ziet zijn 16-jarige zoon Kevin de ins-and-outs van de sport te leren. âKevin heeft het overigens prima gedaanâ, zo oordeelde hij.

Henk Westerbeek was dik tevreden met zijn fraaie tweede plaats. âIk had het laagste startnummer van ons allemaal dus ik moest het pad effenen. En de auto is echt heel anders dan die waarmee ik voorheen reed. Met name het remmen vergt veel gewenning. Vaak ging ik veel te vroeg in de ankers en bleek ik veel later te kunnen remmen. Maar het begint al te wennen. In Almere gaan we zeker onze tijden flink verbeterenâ.

De volgende wedstrijd is op 9 april de Rally van Almere. Uitslag

1. Weijs Jr./Robbers 141 km in 1 uur 24â45;
2. Westerbeek/Mutsaers op 4â02;

3. Nieuwlaar/Kapteijn op 5â13;

4. Naastepad/Smeets op 5â22;

5. Abbring/Abbring op 5â24;

6. Hof/Van Mierlo op 10â07

BedrijfsautoRAI.nl