NOC*NSF


Aandacht voor lokaal sportbeleid bij formatie gemeenteraden

In een brief aan formateurs, burgemeesters en gemeenteraden hebben NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra en de voorzitter van de Vereniging Sport en Gemeenten, Peter van der Velden, aangedrongen op meer aandacht voor sport op het lokale niveau.

Beide voorzitters benadrukken het grote belang van de intrinsieke waarde van sport voor sportbeoefenaar, maar ook voor de samenleving. Sport bevordert de gezondheid, draagt bij aan leefbaarheid en sociale cohesie en kan ook een middel zijn ter bevordering van de integratie.

Deze meerwaarde wordt door velen in Nederland onderschreven. Inmiddels zijn al 4.9 miljoen mensen lid van een sportvereniging. Ook zijn er
1.1 miljoen mensen actief als vrijwilliger in de sport. Nederland beschikt over een stevige sportinfrastructuur met 30.000 sportverenigingen die het verdient om verder versterkt te worden.

Terpstra en Van der Velden dagen in hun brief de lokale formateurs en gemeenteraden dan ook uit om in het nieuwe collegeprogramma het beleidsterrein sport een prominente en samenhangende plek te geven.

Bouwstenen voor sportbeleid en Lokale sportagenda

Voorafgaand aan de verkiezingen heeft Vereniging Sport en Gemeenten (voorheen LC Nederlands Instituut voor lokale Sport & Recreatie) onder haar digitale gemeentepanel een inventarisatie gehouden naar de speerpunten voor het gemeentelijk sportbeleid in de periode 2006 - 2010. Het resultaat is een aantal bouwstenen voor gemeentelijk sportbeleid, waaruit gemeentes diverse speerpunten kunnen kiezen om het lokale sportbeleid te versterken.

NOC*NSF ontwikkelde in het najaar van 2005 de zgn. Lokale Sportagenda. Hierin beschrijft de nationale sportkoepel in heldere taal aan de hand van thema's als sportaccommodaties, onderwijs, sportverenigingen en maatschappelijke binding, de maatschappelijke waarde van sport voor gemeenten.

Daarnaast is door NOC*NSF en Vereniging Sport en Gemeenten via lokale debatten aandacht gevraagd voor versterking van de sportontwikkeling op lokaal niveau. Beide initiatieven hebben ertoe bijgedragen dat in veel lokale verkiezingsprogramma's sport als vooraanstaand onderwerp is opgenomen.