Het Nederlandse Rode Kruis

20 maart 2006
Voedselcrisis dreigt in de Sahel

Vrijwilligers van het Rode Kruis van Niger doen de intake bij een voedingscentrum

Steven Loyst (36) werkt voor het Internationale Rode Kruis in Niger. Vorig jaar werd een ramp voorkomen, dankzij het Rode Kruis. Maar om een voedselcrisis in de toekomst het hoofd te bieden, is nog veel geld nodig. Een nieuwe crisis staat voor de deur.

Regio enorm kwetsbaar
De Canadees is in Europa om donorlanden te bezoeken. We proberen overheden over te halen om meer geld te geven voor de situatie in Niger en de omringende landen: Mauretanië, Burkina Faso en Mali. Voedselproblemen zijn chronisch in deze regio. Ieder jaar is er een moment dat het voedsel op is en de nieuwe oogst nog in aantocht is. De bevolking is dan enorm kwetsbaar. Een sprinkhanenplaag én droogte is fataal.

Negatieve spiraal voorkomen

Halima heeft van het Rode Kruis versterkend voedsel gekregen voor haar baby Jacouba van 10 maanden

We moeten iets doen tegen de negatieve spiraal. De slechte gezondheidszorg verergert de zaak. De rek is eruit en als we niets doen, hebben we straks weer een voedselcrisis. Het Rode Kruis gaat mobiele klinieken inrichten. Het gaat mensen vaccineren en geeft voorlichting over simpele ziekten als diarree. Ook plaatst het Rode Kruis latrines en waterpompen.

Oog van de wereld
Vorig jaar is het onder andere met voedselhulp gelukt om een ramp te voorkomen. Maar geld voor het voorkomen van de volgende crisis is er nog niet. Je kunt mensen heel goed uitleggen dat er hulp nodig is als de nood aan de man is. Beelden van hongerige mensen gaan de wereld over en prompt is er geld. Het voorkómen van een ramp ligt moeilijker. Het speelt zich niet voor het oog van de wereld af.

Het Nederlandse Rode Kruis helpt dit doorlopende programma met geld en mankracht. Het Nederlandse Rode Kruis heeft in totaal ruim 350.000 bijgedragen.

>>> Doneer voor de Sahel via het internationale Rode Kruis

Hulpverlening Rode Kruis

Medio 2005 voerde het Rode Kruis actie voor Niger. De opbrengst van deze actie, 350.000 euro, is gedoneerd aan het programma van het Internationale Rode Kruis. Meer dan 630.000 mensen zijn geholpen vanaf augustus 2005.


* 291.150 mensen kregen voedselhulp of financiële bijstand
* 48.525 ondervoede kinderen kregen bijvoeding in Niger
* In Burkina Faso kregen 149.819 mensen voedsel
* In Mali kregen 25.720 mensen voedselhulp
* In Mauritanië hielp het Rode Kruis mee aan de het indammen van de cholera-epidemie