Gemeente Hoorn


PvdA, VOCH, CDA en GroenLinks zijn het eens over conceptcollegeakkoord

Persbericht d.d.: 20 maart 2006

PvdA, VOCH, CDA en GroenLinks zijn het eens geworden over een conceptcollegeakkoord. De partijen zijn het bovendien eens geworden over de portefeuilleverdeling. Het conceptakkoord moet nog worden voorgelegd aan de achterbannen. GroenLinks en PvdA leggen het akkoord voor aan hun ledenvergaderingen op respectievelijk 29 en 30 maart. De PvdA levert twee wethouders, VOCH, CDA en GroenLinks elk een. Het nieuwe college wordt naar verwachting 4 april benoemd.

De partijen zijn de volgende portefeuilleverdeling overeengekomen: J. van Es (PvdA): financiën, ruimtelijke ordening en volkshuisvesting, R. Witteveen (PvdA): welzijn, onderwijs, volksgezondheid, recreatie en sportopbouwwerk en integratie, C. van der Maat (VOCH): verkeer en vervoer, kunst en cultuur, milieu, toerisme en integraal veiligheidsbeleid, C. van Weel (CDA): stadsbeheer, wijkaanpak, sportzaken, havens, markten en kermissen en personeel en organisatie, J. de Boer (GroenLinks): economische zaken, sociale zaken, evenementen en communicatie. De burgemeester is verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid, regionale samenwerking, burgerzaken, vrede en internationale samenwerking en onderzoek en statistiek.

Veertig punten
De beoogde coalitiepartners zijn het eens geworden over zo'n veertig punten op het gebied van wonen, werken, verkeer, welzijn en veiligheid. Naast woningbouw in de nieuwe wijk Bangert en Oosterpolder, kunnen er woningen worden gebouwd op de Holenweg, in het Stationsgebied, aan de Vale Hen, op het Pelmolenpad, aan de IJsselweg, op de oude schouwburglocatie, op de plek van de voormalige TSH, aan de Hoornbloem/Klokketuin en in het productiebos ten oosten van de Tuibrug. Het nieuwe college wil niet dat er parken, buurtgroen en/of volkstuinen worden opgeofferd voor woningen of voorzieningen. In de Blauwe Berg moet ruimte zijn voor in totaal 226 woningen in een parkachtige omgeving. In jachthaven Schelphoek mogen niet meer dan 25 waterwoningen komen.

Verkeer
Het nieuwe college blijft streven naar een autoluwe binnenstad. Er komt een proefafsluiting van de Roode Steen volgens het zogeheten zomermodel. Dat houdt in afsluiting in de zomermaanden (1 april tot 1 oktober) gedurende de weekeinden. In 2006 wordt daarvoor een eerste aanzet gegeven, afhankelijk van de tijd die de benodigde procedures vergen.
Verder komt er een onderzoek naar een ondertunneling van het spoor bij het Dampten richting Pelmolenpad. Punten van onderzoek zijn onder andere: mogelijkheden van financiering, de verbinding met de Grote Waal, het aantal parkeerplaatsen op het Pelmolenpad en de relatie met de Vale Hen en het Stationsgebied.

Grotere rol voor bewoners
Het nieuwe college wil de rol van bewoners bij hun woon- en leefomgeving vergroten. Er komt meer geld voor het vergroten van de leefbaarheid en men wil gaan werken met buurtbudgetten. De ontwikkeling van Oostereiland zal plaats moeten vinden via een interactief proces samen met burgers en er komt meer ruimte voor beginspraak.

Jeugdbeleid
Er wordt een nieuwe start gemaakt met de realisering van een jongerenactiviteitencentrum in Blokker. Er wordt sowieso sterker ingezet op jeud- en jongerenwerk. Speelplekken gaan deel uitmaken van de wijkaanpak. Op het gebied van huisvesting voor het voortgezet onderwijs gaat het beoogde nieuwe college verder met het uitwerken van het zogenoemde eilandenmodel (vergaande samenwerking tussen de scholen op de Nieuwe Steen, rond het Wilhelminaplantsoen en op het Dampten).

Sociaal beleid
De partijen zijn verder overeen gekomen dat Hoorn een sociale stad blijft. Het bestaande armoedebeleid blijft gehandhaafd. Er komt meer aandacht voor schuldhulpverlening. Hoorn blijft ernaar streven zo veel mogelijk mensen aan een betaalde baan te helpen, in het bijzonder allochtonen. De gemeente zal zich extra inspannen voor betaalbare huurwoningen. Er komt bovendien een voorziening voor dak- en thuislozen.

Het college wil de lasten voor burgers zo laag mogelijk houden. Uitgangspunt is dat de belastingen niet meer dan trendmatig worden verhoogd.

---