AutoRai

Maserati GranSport Spyder: ideale combinatie van sportiviteit en elegantie

(3/20/2006)
Met de Maserati GranSport Spyder geeft Maserati een passend vervolg op de vorig jaar geïntroduceerde en succesvolle GranSport coupé. Deze nieuwe uitvoering van de Maserati Spyder combineert op perfecte wijze de sportieve eigenschappen van de GranSport met de unieke âopen-airâ ervaring van een elegante cabriolet.
De typeaanduiding GranSport verraadt al direct het sportieve concept van deze nieuwste Maserati en stelt zijn berijder veel ultiem rijgenoegen in het vooruitzicht. Maserati gebruikte de type-aanduiding GranSport voor het eerst in de jaren vijftig voor een elegante tweeliter coupé die op basis van de beroemde A6G ontworpen was door Carozzeria Frua.

Sportief-elegante uitstraling
Uiterlijk is de Maserati GranSport Spyder net als de coupé vooral herkenbaar aan de opvallende, diepe bumperspoiler aan de voorzijde, die vervolgens harmonieus doorloopt in de geïntegreerde side skirts, die op hun beurt naadloos overgaan in de carrosserie. In combinatie met de 10 mm verlaagde set-up van de wielophanging zorgen die wijzigingen voor superieure prestaties op de weg. De sportieve uitstraling van de GranSport Spyder wordt verder benadrukt door de 19 inch lichtmetalen wielen die rechtstreeks afkomstig zijn van de raceautoâs uit het Maserati Trofeo kampioenschap. Dankzij een speciaal ontworpen profiel zorgen de banden (voor 235/35 ZR19, achter 265/30 ZR19) er voor dat de GranSport Spyder nog sneller en actiever reageert op stuurwielcommandoâs, wat resulteert in een directer gevoel en nog meer rijplezier. De verchroomde grille aan de voorzijde onderstreept, in combinatie met de verchroomde grilles over de ventilatieopeningen in de achterbumper, de traditioneel elegante uitstraling van Maserati nog eens extra.

In het interieur zijn het ontwerp en de materialen duidelijk geïnspireerd op die van de coupéversie van de GranSport. Dat betekent onder meer een perfect afgestemde combinatie van carbon, leer en kwalitatief hoogwaardige stoffen, die het sportief-elegante karakter van de Maserati GranSport Spyder nog meer benadrukt.

De bovenkant van het dashboard is bekleed met leer, terwijl het middendeel inclusief de middenconsole is voorzien van BrighTex(TM), hetzelfde hightech materiaal dat ook in de MC12, de meest sportieve en exclusieve Maserati, wordt gebruikt. BrighTex(TM) wordt in de GranSport Spyder bovendien toegepast als bekleding van het middelste deel van de elektronisch verstelbare sportstoelen. Dankzij de vele verstelmogelijkheden garanderen de stoelen altijd de optimale positie voor een sportieve rijstijl, terwijl ze daarnaast onder alle omstandigheden het hoogste niveau aan comfort bieden.

35% snellere Cambiocorsa transmissie
Ook in technisch opzicht is de GranSport Spyder nauw verwant aan de coupé-uitvoering. Zo beschikt hij bijvoorbeeld over dezelfde 4.244 cc V8 met 400 pk en een maximum koppel van 452 Newtonmeter. De motor is gekoppeld aan een speciaal ontworpen sportuitlaatsysteem dat zorgt voor een kenmerkende, direct herkenbare diepe uitlaatsound.

De GranSport Spyder is uitgerust met de elektro-hydraulisch bediende zestraps Cambiocorsa transmissie, die de bestuurder de mogelijkheid biedt om uit verschillende schakelprogrammaâs te kiezen. Dankzij de nieuwe, specifiek voor de GranSport ontwikkelde software schakelt de GranSport Spyder nu aanzienlijk sneller, waarbij de gangwisselingen gemiddeld 35% sneller verlopen dan bij de vergelijkbare Spyder Cambiocorsa.

De wegligging is eveneens verder geoptimaliseerd dankzij de met 10 mm verlaagde set-up van het onderstel en de actieve Skyhook-demping. Dit systeem past continu automatisch de stijfheid van de wielophanging aan en daarmee de wegligging van de auto onder verschillende rij-omstandigheden en op verschillende soorten ondergrond.

Dankzij de technische aanpassingen zijn de prestaties van de GranSport Spyder ten opzichte van de reguliere Spyder nog verder aangescherpt, met een topsnelheid van 285 km/u en een acceleratie van 0-100 km/u in 4,95 seconden.

âPersonal touchâ
Standaard levert Maserati de GranSport Spyder met een keuze uit zeven dynamische carrosserie-kleuren: Giallo Granturismo, Rosso Mondiale, Nero Carbonio, Blu Mediterraneo, Blu Anniversary, Rame Ghibli en Grigio Touring. Echter, op verzoek kan deze sportieve versie van de Spyder zonder meerkosten in alle mogelijke Maserati-kleuren worden uitgevoerd, met voor iedere kleur een reeks bijpassende interieurcombinaties.

Bovendien biedt Maserati de mogelijkheid om de GranSport Spyder in de exclusieve kleur Bianco Fuji te bestellen, de originele parelmoerkleur van de Maserati MC12 met het unieke en speciale diepte-effect dankzij de drielaagse pareleffectlakken. Ook voor de softtop heeft Maserati de meest dynamische opties geselecteerd, waaronder de kleuren Nero en Blu.

Het kleurenschema voor het interieur wordt gekenmerkt door de sportieve combinatie van leer en hightech materialen, met afwijkende keuze- en kleurmogelijkheden voor de biezen op het dashboard en de stoelen. Vanzelfsprekend kunnen kopers ook hier zonder meerprijs hun eigen wensen en voorkeuren laten gelden. Net als in de GranSport biedt ook de Spyder-versie de mogelijkheid tot een volledig met leer bekleed interieur, met een keuze uit tien verschillende leeropties uit het kleurschema van Maserati.

Voor diegenen die nog immer niet de ideale kleurcombinatie kunnen vinden, biedt Maserati het Officine Alfieri Maserati programma, met een nagenoeg ongelimiteerd aanbod aan mogelijkheden om de GranSport Spyder geheel naar eigen smaak en voorkeuren te kunnen bestellen.

De Maserati GranSport Spyder is in Nederland leverbaar vanaf EUR 151.535,- via de vier officiële Maserati-distributeurs Hessing (Breukelen), Kroymans Hilversum, Kroymans Zaltbommel en Munsterhuis (Enschede).

UITRUSTING MASERATI GRANSPORT SPYDER

Exterieur

- Metallic lak

Interieur & elektronica

- Interieurbekleding met leer en hoogwaardige materialen
- Sportief gevormde voorstoelen met elektronische verstelfunctie
- Sportief gestyld stuurwiel

- Aluminium racepedalen

- Stuurwiel, middenconsole en tunnelconsole met carbonafwerking
- âStartâ knop om de motor mee te starten

- Sinto-mono CD Becker âOn Line Proâ (geschikt voor MP3 bestanden via CD en geheugenkaart)

- Automatische klimaatregeling

- Elektrisch bedienbare en verwarmbare buitenspiegels

Veiligheid

- Dubbele airbags voor

- Zij-airbags voor geïntegreerd in deurpanelen
- Veiligheidsgordels voor met gordelvoorspanners
- Reparatiekit voor lekke band met vloeistof en 12V compressor
- Mistlampen

Wegligging

- Elektronische tractie- en stabiliteitcontrole via MSP (met geïntegreerd ABS, EBD, ASR en MSR)

- 19 inch lichtmetalen wielen met 235/35 ZR19 banden voor en 265/30 ZR19 banden achter

- Mechanische zestraps Cambiocorsa transmissie
- Meerplatenkoppeling

- Verlaagde sport set-up

- Skyhook adaptief dempingsysteem

- Elektronisch âDrive-by-Wireâ gaspedaal

- Sportuitlaatsysteem, elektronisch te bedienen via âSportâ knop

BedrijfsautoRAI.nl