Ingezonden persbericht


Microsoft intensiveert strijd tegen computercriminaliteit met wereldwijd anti-phishing initiatief

Microsoft start ruim 100 juridische procedures in EMEA en werkt samen met justitie, overheden en bedrijven uit de hele wereld in de strijd tegen online fraude

Schiphol-Rijk, 20 maart 2006 - Tijdens een bijeenkomst in Brussel, georganiseerd door EuroISPA - de European Internet Services Providers Association - en mede gesponsord door Interpol, heeft Neil Holloway, president van Microsoft EMEA, een nieuw, wereldwijd initiatief aangekondigd dat zich richt op de computercriminelen achter 'phishing'-aanvallen. Microsoft maakte daarbij tevens bekend dat voor eind juni ruim 100 juridische procedures in EMEA zullen zijn gestart tegen personen die verdacht worden van online fraude. Voor eind maart zullen al 53 van deze procedures in gang zijn gezet.

"Phising is een misdaad. Het ondermijnt het vertrouwen van consumenten in het Internet en hindert de inspanningen van Europese beleidsmakers en organisaties om het gebruik van innovatieve en waardevolle Internetdiensten door burgers te stimuleren", zegt Holloway.

De aangekondigde juridische procedures maken deel uit van een breder Microsoft-programma, het Global Phishing Enforcement Initiative (GPEI). Dit programma is opgezet om de vele anti-phising activiteiten van Microsoft over de hele wereld te coördineren en uit te breiden, waarbij phishers worden bestreden via partnerschappen en vervolging door justitie.

"Binnen het wereldwijde anti-phishing initiatief van Microsoft werken we nauw samen met justitie, overheden en de industrie. Daarbij bieden we voorlichting voor consumenten, worden criminelen vervolgd en ontwikkelen we technologische oplossingen die de dreiging van phishing tegengaan", aldus Holloway.

Bernhard Ouptal, crime intelligence officer bij de Financial and High-Tech Crime Unit van Interpol, zegt: "De samenwerking tussen Microsoft en Interpol is van enorme waarde geweest voor de politie in de lidstaten van Interpol, vooral bij de training van de politiefunctionarissen in de nieuwste technologische ontwikkelingen. Het vergroten van kennis, bijvoorbeeld over de werking van de verschillende servers en netwerken die gebaseerd zijn op Microsoft-producten, kan cruciaal zijn bij het onderzoek en het forensische werk van politie over de hele wereld."

Michael Rotert, President van EuroISPA, voegt hieraan toe: "Phishing is een dreiging voor de inspanningen van online-stakeholders om de beschikbaarheid en het gebruik van online-diensten te vergroten. Daarom zijn gezamenlijke inspanningen door de industrie, beleidsmakers, justitie en consumenten van vitaal belang om deze dreiging effectief te bestrijden. We hopen dan ook dat dit initiatief meer stakeholders zal stimuleren om in actie te komen tegen phishing."

Onder de eerste 53 juridische procedures die in het kader van de GPEI in EMEA worden gestart, behoren acties tegen vermeende phishers in Turkije, Frankrijk, Spanje, Marokko, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Oostenrijk, Egypte en Zweden. Nog eens ruim 51 zaken in heel EMEA zullen volgen, tegen mensen die verdacht worden van het creëren van nep-websites om persoonlijke gegevens te bemachtigen, zoals e-mails, wachtwoorden, creditcardnummers of bankrekeningnummers. De juridische procedures bestaan onder andere uit formele aanklachten, rechtszaken en schikkingen met criminelen die zich bezighouden met phishing.

De lancering van dit initiatief is de nieuwste stap in Microsofts commitment om door samenwerking met justitie en industriepartners phishing en andere vormen van computercriminaliteit te bestrijden. Microsoft heeft onder andere een belangrijke rol gespeeld bij het neerhalen van 4.744 phishing-websites over de hele wereld en heeft vorig voorjaar 117 aanklachten ingediend tegen phishers. Daarnaast blijft het bedrijf investeren in verdedigingstechnologieën tegen phishing, zoals het nieuwe Phishing Filter in Internet Explorer 7. Dit nieuwe phishing-filter maakt gebruik van de meest actuele informatie om klanten te waarschuwen tegen potentiële online risico's.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is een bekend innovator op het gebied van software, diensten en technologie voor zowel zakelijk als persoonlijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan oplossingen en diensten die mensen en organisaties overal ter wereld in staat stelt hun ambities te verwezenlijken.