Gemeente Haaren


Ruimte voor ruimte locatie Kantstraat Haaren

Op 21 maart 2002 sloten gemeente Haaren en provincie Noord Brabant een intentieovereenkomst voor het ontwikkelen van kavels voor woningbouw in het kader van de regeling Ruimte voor Ruimte. De overeenkomst werd door de gemeenteraad op 13 februari 2003 goedgekeurd.
De regeling Ruimte voor Ruimte is een uitvloeisel van een afspraak uit 2000 tussen het Rijk, vijf provincies, LTO-Nederland en de VNG over de (verdere) aanpak van de mestproblematiek.
De regeling komt erop neer dat de provincies van het Rijk de mogelijkheid krijgen extra woningen te bouwen en met de opbrengst hiervan de sloop van stallen te betalen.
De voordelen:

- de verstening van het platteland wordt teruggebracht;
- er wordt een bijdrage geleverd aan het terugdringen van het mestoverschot;

- er ontstaat een mogelijkheid om meer woningbouw toe te staan op de grens van bestaand gebouwd gebied en het buitengebied.

In onze gemeente zijn veel agrarische bedrijven en ook bij ons spelen de problemen van het mestoverschot en de verstening van het buitengebied. Het college van B&W vindt daarom dat de gemeente, voor zover het in onze macht ligt, moet meewerken aan de oplossing van de problemen. Bovendien zijn er voor de gemeente ook voordelen verbonden aan het meewerken aan de regeling, zoals:
a. de regeling "Ruimte-voor-Ruimte geeft de gemeente de mogelijkheid om tegemoet te komen aan de vraag naar grotere kavels voor dure woningen. Wij willen ook de hogere inkomensklasse woonruimte kunnen aanbieden, zodat een groter draagvlak voor het lokale voorzieningenniveau ontstaat, de gewenste doorstroming in de volkshuisvesting wordt gestimuleerd en het bestaande woningbouwcontingent anders kan worden ingezet; b. door de uitvoering van de regeling kan de gemeente ook de ruimtelijke kwaliteit in de overgangszones naar het landelijk gebied versterken. Rafelranden van bebouwingszones kunnen op een landschappelijk en stedenbouwkundig verantwoorde wijze worden ingepast.
c. De uitvoering van de regeling stimuleert het slopen van stallen, waardoor de verstening van het landelijk gebied wordt tegengegaan en dat verbetert de kwaliteit van het gebied. d. De sloopvergoeding voor de stallen maakt het voor een aantal intensieve veehouders eerder financieel mogelijk om te stoppen met het bedrijf. Daardoor wordt de gewenste sanering in de sector meer sociaal aanvaardbaar.

De Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte heeft de gemeente gevraagd om op basis van de intentieovereenkomst mee te werken aan de ontwikkeling van een Ruimte voor Ruimte locatie ten noorden van de Kantstraat tussen Mgr. Zwijsenstraat en Vogelenzang in Haaren. Nu is in dat gebied een aannemersbedrijf gevestigd. Als we voldoen aan het verzoek betekent dat dat er op die plek ruimtelijke kwaliteitswinst kan worden geboekt. Om het ontwikkelen van een Ruimte voor Ruimtelocatie op die plek mogelijk te maken, moet het geldende bestemmingsplan worden gewijzigd. Bovendien moet het door de provincie op 21 december 2004 vastgestelde Uitwerkingsplan voor de regio Boxtel, Haaren en Sint Michielsgestel worden gewijzigd, omdat in dit plan op de aangeduide plaats ten noorden van de Kantstraat geen Ruimte voor Ruimtelocatie is opgenomen. Datzelfde geldt voor de gemeentelijke StructuurvisiePlus.
Dat alles was voor het college van B&W aanleiding om voor de betreffende locatie een gebiedsvisie te laten opstellen. Op 14 maart jl. besloot het college in te stemmen met de door de Ontwikkelingsmaatschappij opgestelde gebiedsvisie/structuurschets en deze voor een principe-uitspraak voor te leggen aan de Provinciale Planologische commissie (PPC). De structuurschets geeft aan dat uitgegaan wordt van zo'n 20 à 25 woningen in het gebied.

College van B&W

Naar boven


* Intergas Energie BV controleert het gasleidingnet.

Om voortdurend een veilige gasdistributie te kunnen garanderen, controleert Intergas Energie BV haar leidingnet op dichtheid. In week 12 start Braintech infra en installatie namens Intergas Energie BV met de leidingcontrole in de plaats Haaren. De bovengrondse controlewerkzaamheden zullen ongeveer 6 werkbare weken in beslag nemen.
Het kan voorkomen dat medewerkers van Braintech soms in de tuinen van huizen moeten zijn om hun werkzaamheden te kunnen verrichten. Dit kan door de betrokkenen als overlast worden ervaren. Intergas Energie BV hoopt echter op uw medewerking te kunnen rekenen. Uiteraard kunnen medewerkers van Braintech zich legitimeren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Jack Hazen. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 076-7505451.