Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Aantal pagina's: 6

Resultaten boekjaar 2005

Punch Technix bevestigt winstverwachting 2006

Vijfhuizen, maandag 20 maart 2006 ­ Punch Technix nv (Punch Technix) heeft over het afgelopen boekjaar (onder toepassing van IFRS 3 omvat dit enkel resultaten voor de maand december : zie verder) een omzet gerealiseerd van EUR 2,26 miljoen. Het netto resultaat bedraagt EUR -0,6 miljoen, het bedrijfsresultaat (EBIT) bedraagt EUR ­ 0,55 miljoen. Naast de introductie van de nieuwe melkrobot, Titan, was de succesvolle kapitaalverhoging de meest markante gebeurtenis van het boekjaar. In één transactie werd voor EUR 9,3 miljoen vers kapitaal opgehaald, converteerde Punch International EUR 1,5 miljoen schulden in aandelen en werden de machinebouwactiviteiten van Punch International ingebracht tegen uitgifte van EUR 19,8 miljoen aandelenkapitaal.

Invloed van IFRS op de jaarrekening

De geconsolideerde jaarrekening van Punch Technix werd opgesteld in overeenstemming met de standaarden en interpretaties goedgekeurd door de IASB (International Accounting Standards Board) die aanvaard zijn binnen de Europese Unie.

De eerder vermelde inbreng van de machinebouwactiviteiten van de Punch Groep in het voormalige Prolion Holding N.V. (Prolion) heeft een zeer belangrijke invloed op de voorstelling van de jaarrekening van de uiteindelijke groep Punch Technix. Gezien Punch International, vanaf transactiedatum, via deze inbreng de controle over de Punch Technix groep heeft verworven, werd de transactie in navolging van IFRS 3 beschouwd als een "reverse acquisition". Dit houdt in dat niet het voormalige Prolion N.V., maar wel Punch Professional sro, de Slowaakse vennootschap die de machinebouwactiviteiten bevat, werd beschouwd als de overnemer. Dit had een aantal belangrijke gevolgen.

In de eerste plaats diende van het voormalige Prolion, vóór inbreng van de machinebouw en vóór kapitaalverhoging een overnamebalans opgemaakt te worden. Deze balans bevat de resultaten van Prolion voor de periode juli tot en met november 2005 en bovendien een "fair value" waardering van alle activa en passiva. Op basis van deze balans werd dan de goodwill berekend die tot stand komt bij de overname van Prolion door Punch Professional sro, zijnde het verschil tussen de theoretische overnameprijs en het netto actief van Prolion op het moment van de transactie. De theoretische overnameprijs was de waarde van Prolion aan de transactiekoers (EUR 10), zijnde EUR 15,3 miljoen. De overnamebalans van Prolion resulteerde in een netto actief van EUR ­5,6 miljoen wat de uiteindelijke goodwill op EUR 20,9 miljoen bracht.

De netto actiefwaarde van Prolion ten bedrage van EUR ­5,6 miljoen is enerzijds het gevolg van negatieve bedrijfsresultaten ten belope van EUR ­3,9 miljoen over de periode juli tot en met november 2005. Deze zijn voornamelijk het resultaat van het lage aantal installaties en de dalende marge op de verkoop van Zenith systemen (voorganger van Titan). De "fair value" ­ waardering van de balansposten resulteerde in negatieve correcties in het eigen vermogen ten bedrage van EUR ­ 2,4 miljoen. Zo werd ten gevolge van de beslissing de verkoop van Zenith
---

systemen te staken, de volledige voorraad ten bedrage van EUR 2,0 miljoen afgeschreven. Tevens werden bijkomende voorzieningen geboekt voor lopende geschillen en voor pensioen- en garantieverplichtingen ten bedrage van respectievelijk EUR 1,4 miljoen en EUR 0,2 miljoen. De schuld ten overstaan van Rabobank werd gepassiveerd wat resulteerde in een negatief effect op het eigen vermogen ten bedrage van ca. EUR 3 miljoen. De ontwikkelingskosten van de nieuwe robot, Titan, werden geactiveerd voor een bedrag van EUR 0,8 miljoen. Tenslotte werden de fiscaal compenseerbare verliezen geactiveerd voor een bedrag van EUR 3,7 miljoen.

Een tweede belangrijk gevolg van de toepassing van IFRS 3 is dat de consolidatie beschouwd wordt vanuit het standpunt van Punch Professional sro. Dit betekent dat voor 2005 een periode van 12 maanden wordt gerapporteerd en dat de resultaten van het voormalige Prolion slechts worden opgenomen vanaf transactiedatum. Gezien Punch Professional sro, dat voorheen geen activiteiten bezat, slechts begin december de machinebouwactiviteiten heeft gekocht van de Punch groep, betekent dit dat de jaarrekening van Punch Technix enkel en alleen de resultaten van december 2005 bevat. De resultaten van Prolion vóór inbreng zitten vervat in het eigen vermogen zoals verklaard in voorgaande paragraaf. De cijfers voor 2004 zijn de cijfers van Punch Professional sro, een vennootschap zonder activiteiten per 31 december 2004. Als gevolg van de verwerking van de reverse acquisition en als gevolg van de recente overname van de machinebouwactiviteiten, zijn er geen cijfers van 2004 op te stellen die voor vergelijkingsdoeleinden beter geschikt zijn.

Resultaten per divisie

Punch Technix is onderverdeeld in twee divisies, Robot Milking Solutions (RMS) en Equipment Manufacturing Solutions (EMS). De RMS-divisie vermarkt de eigen automatische melksystemen en verzorgt tevens de service na verkoop. De EMS-divisie, als industriële subcontractor van OEM's, biedt geïntegreerde diensten aan op het vlak van ontwerp, engineering en assemblage van componenten en machines voor de agro-food, grafische en medische sector. De productie van de automatische melksystemen vindt tevens plaats bij EMS.

In 000 EUR Holding RMS EMS Totaal Bedrijfsopbrengsten (*) 1 732 1.678 2.411 Grond- en hulpstoffen - 507 775 1.282 Bruto omzetresultaat 1 225 904 1.130 Bruto marge 31% 54% 47% Operationele kosten 61 573 1.049 1.684 Bedrijfsresultaat (EBIT) - 60 - 348 - 146 - 554 (*) Bedrijfsopbrengsten omvat omzet en voorraadwijzigingen goederen in bewerking en afgewerkte producten

De omzet van de RMS-divisie bevat de levering van 3 multibox melksystemen waaronder één Titan. De bruto marge is sterk beïnvloed door de prijsdruk op de Zenith systemen. Dit is echter een tijdelijk fenomeen gezien de verkoop van Zenith systemen werd gestopt eind november 2005. De operationele kosten van de RMS-divisie liggen volledig binnen de verwachting.

De EMS-divisie haalde een omzet van nagenoeg EUR 1,7 miljoen wat voor de maand december 2005 een mooie prestatie is. De operationele kosten lagen op een hoger niveau door opstartkosten. Verwacht wordt de maandelijkse operationele kosten van de EMS-divisie terug te brengen tot ca. EUR 850.000.

Geconsolideerde balans per 31 december 2005

De geconsolideerde balans per 31 december 2005 toont een groepsvermogen van EUR 30,7 miljoen ten overstaan van een balanstotaal van EUR 44,3 miljoen. De immateriële vaste activa worden hoofdzakelijk gevormd door de geactiveerde ontwikkelingskosten ten belope van EUR 0,8 miljoen en patenten ter waarde van EUR 0,4 miljoen. De gecorrigeerde solvabiliteit ((Groepsvermogen ­ Immateriële vaste activa - Goodwill) / (Totale activa ­ Immateriële vaste activa - Goodwill)) bedraagt 38,5%.


---

De behoefte aan bedrijfskapitaal (Voorraden + vorderingen ­ Handelsschulden) bedraagt ca. EUR 3,2 miljoen. De voorraden ten bedrage van EUR 8,4 miljoen behoren voor EUR 3,7 miljoen toe aan RMS ; de EMS-divisie beschikt over EUR 4,7 miljoen aan voorraden. De vorderingen bevatten EUR 0,8 miljoen aan klantenvorderingen; het resterende bedrag van ca. EUR 2 miljoen behelst voornamelijk terug te vorderen omzetbelasting in Slowakije.

De voorzieningen op de balans zijn voor rekening van de RMS-divisie en worden gevormd door de schuld ten overstaan van Rabobank (EUR 3 miljoen), EUR 1,4 miljoen voor lopende geschillen en EUR 0,2 miljoen voor garantie- en pensioenverplichtingen.

Vooruitzichten 2006

Punch Technix verwacht voor het lopende boekjaar een geconsolideerde omzet van EUR 40 miljoen en een positief netto resultaat.

De RMS divisie verkocht sinds begin dit jaar 16 systemen die in totaal 43 melkplaatsen vertegenwoordigen. De totale orderportefeuille van RMS bevat momenteel 35 systemen, goed voor in totaal 95 melkplaatsen. De verkoop trekt aan in het segment van de middelgrote en grote veehouders, de segmenten waar RMS wil doorgroeien tot een leiderschapspositie. In de loop van 2006 zullen bovendien een aantal nieuwe landen opgestart worden. Voor het lopende boekjaar wordt voor RMS een omzet van EUR 15 miljoen vooropgesteld, hetgeen een verdrievoudiging is ten aanzien van 2005. De omzet van de RMS-divisie wordt gerealiseerd bij levering van de systemen bij de klant. Gezien de eerste Titan installaties pas plaats vonden in maart 2006 wordt voor de RMS-divisie de eerste jaarhelft nog een negatief resultaat verwacht. Het management van Punch Technix handhaaft echter de stelling dat de RMS activiteiten in 2006 winst zullen genereren.

Het omzetcijfer van de EMS-divisie ligt tot op heden volledig in de lijn der verwachtingen. Voor het volledige boekjaar wordt voor EMS een omzet van EUR 25 miljoen verwacht.

Directie en Raad van Commissarissen
Punch Technix nv

Vijfhuizen, 20 maart 2006

Voor nadere informatie:

Punch Technix nv
De heer J. D'Hauw
C.F.O.
Tel: 023 558 9050

Over Punch Technix
Punch Technix combineert jarenlange ervaring en geavanceerde productietechnieken met een strategische geografische aanwezigheid en is daardoor de ideale partner voor de ontwikkeling en productie van apparatuur en machines voor toonaangevende leveranciers uit de agro-food industrie, de grafische industrie, de medische industrie en diverse andere sectoren. Ontwikkeling en engineering zijn gevestigd in Nederland, ondersteund door een ultramoderne productiefaciliteit in Namestovo, Slowakije. Daarnaast is Punch Technix actief onder eigen merknamen: onder het label RMS produceert de groep automatische melksystemen voor de grote en middelgrote melkveehouderijen. Punch Technix is genoteerd aan Euronext Amsterdam (PNX) en maakt deel uit van de Punch- groep.

Alle persmededelingen en andere informatie zijn beschikbaar op www.punchtechnix.com.


---

Geconsolideerde balans per 31 december 2005 2005 2005 2004 2004 ' 000 ' 000 ' 000 ' 000

Activa

Vaste activa Immateriële vaste activa 1.271 - Goodwill 20.883 Materiële vaste activa 3.017 - Financiële vaste activa 4 - Actieve belastingslatentie 3.714 -

Totaal vaste activa 28.890 -

Vlottende activa Voorraden 8.366 - Vorderingen 2.861 - Andere financiële activa 23 - Liquide middelen 4.127 5

Totaal vlottende activa 15.376 5

Totaal activa 44.266 5

Schulden

Kortlopende schulden Kredietinstellingen 496 - Handelsschulden 7.982 - Diverse schulden 540 - Provisies -

Totaal kortlopende schulden 9.018 -

Langlopende schulden Pensioenvoorzieningen 60 - Provisies 4.530 -

Totaal langlopende schulden 4.590 -

Totaal schulden 13.608 -

TOTAAL NETTO ACTIVA 30.658 5

Groepsvermogen 30.658 5

TOTAAL EIGEN VERMOGEN 30.658 5

4

Geconsolideerde winst- en verliesrekening 2005

2005 2005 2004 2004 ' 000 ' 000 ' 000 ' 000

Netto-Omzet 2.259 - Voorraadwijziging goederen in bewerking en afgewerkte produkten 153 -

Totaal bedrijfsopbrengsten 2.411 -

Grondstoffen en hulpstoffen 1.282 - Personeelskosten 312 - Afschrijvingen immateriële vaste activa 7 - Afschrijvingen materiële vaste activa 74 Waardeverminderingen 10 Overige bedrijfskosten 1.281 -

Som der bedrijfslasten 2.965 -

Bedrijfsresultaat (EBIT) - 554 -

Financiële baten en lasten - 50 -

Resultaat voor belastingen - 604 -

Belastingen - -

Resultaat na belastingen - 604 -

5

Geconsolideerd kasstroomoverzicht 2005

2005 2005 2004 2004 ' 000 ' 000 ' 000 ' 000

Bedrijfsactiviteiten Resultaat na belastingen - 604 - Aanpassingen voor : - - Afschrijvingen immateriële vaste activa 7 - Afschrijvingen materiële vaste activa 74 - Waardeverminderingen 10 - Intrestbaten - - Intrestlasten 49 - Belastingen - -

Kasstroom voor wijzigingen in bedrijfskapitaal en - 464 - voorzieningen

Toename in handelsvorderingen en overige vorderingen 1.246 - Toename in voorraden 559 - Afname in handelschulden en overige schulden - 5.102 - Toename in voorzieningen 71 -

Kasstroom uit operaties - 4.044 -

Belastingen - -

Kasstroom uit bedrijfsoperaties - 4.059 -

Investeringsactiviteiten Acquisitie van dochterondernemingen - 21.015 - Aankoop materiële vaste activa - 0 - R&D uitgaven - 37 - Investeringen in financiële vaste activa 7 - Intrestbaten - - - 21.046 -

Financieringsactiviteiten Toename groepsvermogen door uitgifte aandelen 31.257 5 Terugbetaling van bankleningen - 1.996 - Intrestlasten - 49 - 29.212 5

Toename/(afname) in liquide middelen 4.122 5

6

---- --