Gemeente Drimmelen


Openbaar overleg coalitieprogramma

In het derde (deels openbare) overleg op zaterdag 18 maart onder leiding van de heer De Regt spraken Lijst Harry Bakker, CDA, Groen Drimmelen en VVD o.a. over de hoofduitgangspunten van het coalitieprogramma. Vrijdag 24 maart komen de coalitiepartijen weer bij elkaar om het coalitieprogramma verder uit te werken.

Benoeming formateur
Informateur Rinus de Regt is door de coalitiepartijen, tijdens het overleg, benoemd als formateur. Een formateur voert gesprekken met de delegatie van de beoogde coalitiepartijen, verzamelt alle mogelijke relevante informatie voor het opstellen van een coalitieakkoord en collegevorming en probeert zo een principeovereenstemming te bereiken over het coalitieakkoord. Hij bespreekt de ontwikkelingen met burgemeester Gert de Kok en vraagt naar zijn visie. Ook informeert een formateur naar de wenselijke portefeuilles, de verdeling ervan en naar de beschikbare kandidaat-wethouders. Uiteindelijk probeert de formateur samen met de coalitiepartijen tot een overeenstemming te komen over de formatie, invulling van de kandidaat-wethouders en portefeuilleverdeling. Dit resulteert in de meeste gevallen in een eindverslag en ondertekening van het coalitieakkoord door alle partijen.

Selectieprocedure wethouders
De coalitiepartijen besloten deze week opnieuw bijeen te komen met een speciale selectiecommissie. Deze commissie beoordeelt de kandidaat-wethouders op basis van de vastgestelde profielschets en hun cv's.

Wijze van vergaderen
In het openbare gedeelte van de vergadering wisselden de coalitiepartijen ook hun ervaringen uit met verschillende vormen van (duaal) vergaderen, zoals commissievergaderingen, vergaderen op locatie en politieke markten. Afgesproken is dat voorlopig wordt doorgegaan in de huidige vorm van vergaderen en dat daarna bekeken wordt of stapje voor stapje wordt overgegaan naar geheel nieuwe vergadervormen om zo de inwoners meer te betrekken bij de besluitvorming. In overleg met CAB en PvdA.

Besloten gedeelte
In de besloten bijeenkomst spraken de partijen over de samenstelling van het college. Over het aantal wethouders in het nieuwe college is overeenstemming bereikt. Uitgegaan wordt van drie fulltime en twee parttime wethouders. De Lijst Harry Bakker levert twee fulltime wethouders, CDA één fulltime wethouder en VVD en Groen Drimmelen ieder één wethouder*. De coalitie wil een college dat inspeelt op de wensen van de burger zoals wijkgericht werken. Ook is er sprake van decentralisatie van rijksoverheidstaken zoals de WMO die vragen om meer bestuurlijke daadkracht en vernieuwing. Verder bekeken de partijen een aantal zaken ter voorbereiding op de volgende raadsvergadering, zoals de benoeming van de leden van de drie commissies (Grondgebiedzaken, Algemeen Bestuur en Middelen en Inwonerszaken), de Rekenkamercommissie, de commissie Bezwaar en Beroep en de aanwijzing van de waarnemende voorzitter(s) van de gemeenteraad.


* De namen van alle kandidaat-wethouders zijn nog niet bekend.

Meer informatie
Griffier Marion Schetters, telefoon 0162 -69 02 03, e-mail mschetters@drimmelen.nl

Op www.vernieuwingsimpuls.nl staat meer informatie over het dualisme.


----------
terug naar boven

Ontwikkelingen coalitievorming

Lijst Harry Bakker, CDA, Groen Drimmelen en VVD hebben op 14 maart jl. besloten samen een coalitie te gaan vormen. In het tweede (besloten) gedeelte van het overleg op 18 maart hebben zij ook overeenstemming bereikt over het aantal wethouders in het nieuw te vormen college. Uitgegaan wordt van vijf wethouders, waarvan twee fulltime wethouders voor Lijst Harry Bakker, één fulltime wethouder voor CDA, één parttime wethouder voor Groen Drimmelen en één parttime wethouder voor VVD*.

Vergaderingen coalitievorming
In de afgelopen weken is druk vergaderd door gekozen politieke partijen. Het grootste gedeelte van deze vergaderingen was openbaar. Bij elke bijeenkomst waren veel geïnteresseerde inwoners aanwezig. De ontwikkelingen gingen snel. Daarom vindt u hieronder een beschrijving van het proces in vogelvlucht.

Eerste openbaar overleg
Op 11 maart was het eerste openbare overleg tussen de lijsttrekkers en hun tweede man of vrouw op initiatief van de grootste partij Lijst Harry Bakker. In dit overleg werd de heer De Regt benoemd als informateur en besloten de partijen in de volgende vergadering ieder een partijprogramma in te brengen met tien belangrijkste punten. Verder spraken zij af om alle vergaderingen openbaar te laten plaatsvinden met uitzondering van die delen die over personen gaan en thematische, voorbereidende vergaderingen.

Tweede openbaar overleg
Dinsdag 14 maart vond het tweede openbaar overleg plaats onder leiding van informateur De Regt. De politieke partijen bekeken de overeenkomsten en verschillen in de partijprogramma's. Lijst Harry Bakker, CDA, Groen Drimmelen en VVD besloten samen een coalitie te vormen. Dit betekent dat Combinatie Algemeen Belang en PvdA in de oppositie komen.

Derde gedeeltelijk openbaar overleg
In het derde overleg op 18 maart kwamen de coalitiepartijen bijeen met als doel om tot de hoofduitgangspunten van het coalitieprogramma te komen. De heer De Regt is door de partijen naast informateur ook benoemd als formateur. In het tweede, besloten gedeelte van de vergadering sprak de coalitie over deelname in het college en bepaalden ze het aantal wethouders.

Vervolgstappen
De vervolgstappen in dit proces zijn het maken van een coalitieprogramma, het bepalen van de portefeuilles en het selecteren van de wethouders. Op vrijdag 24 maart 2006 gaat de coalitie aan de slag met het uitwerken van het coalitieprogramma. Het resultaat van deze bespreking komt op deze website te staan. Deze week komt ook een speciale selectiecommissie bijeen. Deze commissie beoordeelt de kandidaat-wethouders op basis van de vastgestelde profielschets en hun cv's.

Meer informatie
Griffier Marion Schetters, telefoon 0162 -69 02 03 of e-mail mschetters@drimmelen.nl


* De namen van alle kandidaat-wethouders zijn nog niet bekend.